Vitamín C, Preventan

Tina    28.02.2019, 09:11

Dobrý deň, dojčím dvoj m bábo a chcela by som predchádzať ochoreniu, nakoľko je chrípková epidémia, môžem brať vitamín C, značky Gs s postupným uvoľňovaním, pričom obsahuje 1000mg C a 50mg šípok, ak nie môžem užívať Preventan zloženie Zahusťovadlo: sorbitol, xylitol; regulátor kyslosti: kyselina citrónová; zahusťovadlo: mikrokryštalická celulóza; vitamín C 12mg v tablete(kyselina L-askorbová); protihrudkujúca látka: stearan horečnatý; protihrudkujúca látka: mastenec; ProteQuine® 1mg v tablete; sladidlo: sukralóza.Ak nie, aký výživový doplnok v čase chripky odporúčate? Ďakujem

Milá Tina,

pre dojčiace matky existuje odporúčanie, aby maximálna denná dávka bola 100 mg/deň. Obavy z vysokých dávok vitamínu C sú pravdepodobne o niečo viac opodstatnené pri infúznej liečbe vitamínom C, keď vitamín C dosahuje vysoké hladiny v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku. Ak sa vitamín C dostáva do tela orálne (jedlo alebo tableky), tak je jeho hladina v krvi obličkami udržiavaná v relatívne konštantnej hladine a zvyšok sa vylúči močom z dôvodu prebytku vitamínu C. Z dôvodu toho, že hladina vitamínu C je v krvi regulovaná a relatívne stála, tak aj hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou. Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele. Preto nemá zmysel brať vitamín C, ak na to nie je konkrétny dôvod, a nemá zmysel dojčenému dieťaťu dávať vitamín C, pokiaľ nemá klinické príznaky nedostatku vitamínu C - skorbut.

Vzhľadom na tieto informácie je pravdepodobne vhodnejšie neužívať vitamín C v tom množstve, o ktorom píšete a zvoliť radšej Preventan vzhľadom na jeho obsah vitamínu C. Prípadne môžete siahnuť po akýchkoľvek iných doplnkoch výživy, ktoré by mali potenciál zvýšiť imunitu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vitamín C, Preventan