Kutiky pocas dojcenia

Michaela    07.03.2019, 19:37

Dobry den, dojcila som dcerku 1 rok (po 6 mesiacoch s prikrmami) a od 8. mesiaca sa mi pravidelne zacali robit kutiky na ustach. Dvakrat som ho mala 3 tyzdne (asi ked mala dcerka 7 a 8 mesiacov) a teraz mam uz dalsi kutik 4,5 mesiaca od novembra, pricom dojcit som prestala koncom januara, no kutik stale mam. Vyskusala som uz vsetko, masticky, vela oddychu, spanku, zmenu stravy, vela vitaminov, ale nic nepomaha. Ine zdravotne problemy nemam. Ma vobec kutik suvis s dojcenim? Predtym som ich vobec nemala. A ako je mozne ho liecit? Dakujem za pomoc .

Milá Michaela,

dojčenie nespôsobuje kútiky na ústach. To, že to tak nie je, dokazuje aj váš prípad, pretože, ak by kútiky súviseli s dojčením, je otázka, prečo sa vám začali robiť až po 8 mesiacoch dojčenia a tiež to, prečo kútiky stále máte, hoci už nedojčíte. Ak by takúto situáciu spôsobovalo dojčenie, mala by kútiky drvivá väčšina dojčiacich matiek a to tak nie je. Ak ste dieťatko odstavili kvôli kútikom, vráťte sa späť k dojčeniu, pretože odstavenie nezlepší vašu situáciu s kútikmi (ako ste zistili aj sama) a nie je prekážkou pre prípadné vyšetrenie a potrebnú liečbu. Hľadajte ďalej príčiny tohto stavu v spolupráci s lekármi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kutiky pocas dojcenia