Plytke satie

Ela    12.03.2019, 09:54

Syn ma 9 dni, dojcim ho a este dokrmujem cievkou na prsniku, nakolko velmi chudol. Snazim sa zvysovat tvorbu mlieka (benedikt, senovka a skusam v podstate vsetky babske rady), syna casto prikladam, ma zaujem o dojcenie. Uzdicku ma strihnutu. Mam vsak pocit, ze plytko saje, neefektivne. Boli sme u laktacnej, takze prisatie si myslim, mam spravne, napriek tomu zaspava na prsnikoch, vidim, ze si aj potiahne, ale potom zaspi. Niekedy aj pri cievke ma problem, musim ho budit, aby sal. Niekedy zas ostatem prekvapena, ze potiahne tak rychlo. Kde moze byt pricina? Dakujem

Milá Ela,

ak ste boli v kontakte s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu, odporúčame vám v tejto situácii s ňou spolupracovať naďalej, až do času, kým sa situácia nezlepší natoľko, že dojčenie bude bezproblémové. Dokrmovanie predstavuje situáciu, ktorá sa nemusí zlepšiť za pár dní a kľúčové pre to, aby bolo postupne možné dokrmovanie odstrániť, je dôsledné upravovanie prisatia a polohy bábätka tak, aby sa maximálne zvýšil jeho príjem mlieka pri dojčení. Toto je kľúčové a správna úprava prisatia často nie je niečo, čo sa dá zmeniť po jednej poradenskej návšteve. Vo všeobecnosti by ste mali teraz byť aspoň raz za 2 – 3 dni v kontakte s poradkyňou a konzultovať s ňou, ako sa stav vyvíja. Postupovať by ste mali podľa týchto krokov:

1) Dôsledne upravovať prisatie bábätka pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Dajte si pozor najmä na to, aby prisatie bábätka ostávalo správne počas celého dojčenia. Často sa totiž deje, že bábätko sa prisaje správne, ale postupne počas dojčenia sa začne predkláňať a zabárať noštekom do prsníka a tiež odťahovať od prsníka, takže jeho prisatie ostane veľmi plytké. Na to, že prisatie nie je pravdepodobne úplne správne, ukazuje aj to, čo popisujete pri dokrmovaní laktačnou pomôckou.  Ak bábätko pri dojčení s laktačnou pomôckou nepije a nezískava mlieko z laktačnej pomôcky, naznačuje to, že jeho prisatie nie je správne.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka a následným dokŕmením laktačnou pomôckou by ste mali pomôcť bábätku, aby nezaspalo predčasne pred tým, kým sa dostatočne nenapije.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik.

3) Pokračujte vo zvyšovaní tvorby mlieka, spoločne s poradkyňou prejdite, či užívate bylinky v dostatočnom dávkovaní:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Majte bábätko často v kontakte koža na kožu. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plytke satie