Odmietanie jedného prsníka

Martina    14.03.2019, 10:21

Dobrý deň, mám 11 týždňovú dcérku s refluxom, ktorú výlučne dojčím. Posledné cca dva týždne však bojkotuje kŕmenie z pravého prsníka. Keď jej ho ponúkam strašne plače, mrví sa, vykrúca a kope. Po boji a nasilu sa naň nakoniec takmer vždy prisaje a normálne sa napapá. Cez deň však tomu vždy predchádzajú takéto caviky. V noci, keď je ospalá, sa naň prisaje v pokoji rovnako ako na ľavý. Nevyčítala som, že by jej mohlo vadiť niečo čo som zjedla. Kojím najmä po ležiačky, keďže nám táto poloha najviac vyhovuje. Rada by som ju dojčila aj naďalej z oboch strán. Čím to môže byť, že odmieta jednu stranu a čo môžem prosím skúsiť urobiť, aby to tak nebolo?

Milá Martina,

správanie, ktoré popisujete, súvisí pravdepodobne s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Niekedy môže byť prvým príznakom toho, že bábätko začína reagovať na pokles toku mlieka, nespokojné správanie najskôr pri dojčení z jedného prsníka. Mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne, z oboch prsníkov – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú a bábätká na ňom menej pijú. Menej časté prikladanie nespôsobuje to, že sa mlieko bude mať „čas dotvoriť“. Naopak. Čím menej často bábätko pije, tým viac sa tvorba mlieka znižuje.

Dôvodov, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť, je niekoľko:

- niekedy na to stačí dodržiavanie pravidla, že pri jednom dojčení sa má bábätko dojčiť len z jedného prsníka - toto môže viesť k tomu, že pôvodne vynikajúca tvorba mlieka sa zníži. Dojčenie a pravidlá nejdú dosť dobre dohromady. Keď bábätko už na jednom prsníku nepije ani so stláčaním prsníka a má o pitie záujem, preložte ho na druhý prsník. Prípadne mu ponúknite aj prvý prsník opätovne. Rozhodujúcim faktorom pre striedanie prsníkov je to, či bábätko ešte pije a či má záujem ďalej piť, nie dĺžka času stráveného na prsníku alebo to, koľkokrát sa na ktorej strane dojčilo.

- druhý častý dôvod, pre ktorý sa tvorba mlieka mohla znížiť, je spôsob, akým je bábätko prisaté - ak prisatie nie je dobré, zníženie tvorby mlieka je často postupné a nebadané. Bábätká sa k jednému prsníku môžu prisávať horšie ako k druhému a tým znižovať tvorbu mlieka v tomto prsníku. Pri dojčení poležiačky sa často stáva, že bábätko sa prisáva s noštekom zaboreným do prsníka a takéto prisatie má potenciál postupne znižovať tvorbu mlieka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa všeobecne zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov, navyše často sa stáva, že bábätko najskôr začne odmietať jeden prsník, ale čoskoro je nespokojné aj pri dojčení na druhom prsníku. Stojí za to začať riešiť túto situáciu čo najskôr.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení tiež skontroluje podjazykovú uzdičku bábätka, ktoré niekedy môže spôsobovať časť situácie, ktorú popisujete.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie jedného prsníka