Neistota pri dojčení

Monika    19.03.2019, 22:32

Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať, ako prekonať večnú neistotu pri dojčení, pochybnosti o sebe, produkcii mlieka (už to nie je také výrazné nalievanie ako na začiatku) a prílišné kontrolovanie seba aj 7-mesačného bábätka. Chodíme na viaceré podporné skupiny, boli u nás dve LP, prekonali sme dlhší štrajk, priznávam nútenie dcéry na prsník v zúfalstve zo situácie, dlhodobo odsávam aj mlieko na darovanie, mám naštudované snáď všetko o dojčení aj zo zahraničných stránok, malá ale nepapá veľmi príkrmy, ak dve lyžičky za deň do nej dostanem, tak som rada, a bojím sa stále, aby nestrádala železo, vitamíny, vlákninu, dobre priberala, mala dosť mliečka. Môj problém je, že veľmi sledujem, koľko odsajem, aké plné mám prsia, koľko dcéra ciká, kaká, zje, ako dlho a často sa dojčí, zvlášť odkedy pediatrička podotkla, že počas štrajku dcéra len hranične priberala, dokrmovanie mojím mliečkom vytrvalo odmietala napriek snahe LP, tak sme bojovali. Musela som prestať ju každých pár dní vážiť, lebo som z toho bola už veľmi vynervovaná. Ďakujem.

Milá Monika,

skúste sa stretnúť znovu s laktačnou poradkyňou a prebrať detailne tieto svoje obavy. Už ste prekonali veľa vecí a dokázali ste s dojčením veľmi veľa a bolo by skvelé, ak by ste si mohli začať dojčenie užívať bez strachu a bez obáv a bez neustáleho sledovania rozličných parametrov. Skúste získať uistenie, že je všetko v poriadku a že sa už stačí len z vášho bábätka tešiť. Ak by vám stretnutie s laktačnou poradkyňou na takéto uistenie nepostačovalo, je možné, že by vám mohlo pomôcť stretnutie s kvalitným psychoterapeutom, ktorý sa zaoberá úzkosťami a ktorý by s vami mohol pracovať.

Vo všeobecnosti je strach o to, či bábätko získava dostatok mlieka, či bude priberať, správne sa vyvíjať a prospievať, je základnou obavou každej matky a každá matka potrebuje získať istotu, že jej bábätko je v poriadku a že nemusí nič detailne sledovať. Matky sú niekedy už od pôrodu v tomto smere zneisťované. Takáto skúsenosť dokáže na dlho ovplyvniť mnohé matky. Vy ste urobili pre priberanie a prospievanie bábätka všetko, čo sa dalo urobiť, a len vďaka tomuto enormnému úsiliu je vaše bábätko naďalej dojčené. Svojmu bábätku ste pomohli v správnom vývoji a môžete si naozaj gratulovať.

Vzhľadom na to, čo opisujete, vám odporúčame ostať v kontakte s poradkyňami, ktoré vašu situáciu poznajú. Stretávajte sa s nimi na podporných skupinách dojčenia, konzultujte s nimi, ako sa práve teraz vaša situácia vyvíja. Budete dostávať ubezpečenia, povzbudenie, podporu a postupne vaše bábätko bude rásť, papať viac príkrmov, bude sa naďalej ochotne dojčiť a celý tento čas, keď to bolo také ťažké, sa postupne stane minulosťou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neistota pri dojčení