Opodstatnenie dojcenia v 9tom mesiaci

Lydia    11.12.2012, 21:30

dobry vecer, syn ma 9 mesiacov (ukoncenych) a moja pediatricka odporuca, aby som nekojila v noci, pretoze potom maly nie je cez den dostatocne hladny aby papal pekne prikrmy (vzdy spap len 100 ml), je to opodstatnene?Uvedomujem si, ze je pre maleho kojenie dolezite - posobi na upokojenie, hydratuje.., ale ma podla vas stale este (v 10 mesiaci babatka) nejaku vyzivovu hodnotu? Pytam sa, lebo maly ma nizke zelezo a este nejaky hormon, musim mu zacat podavat jod) a pediatricka spomenula, ze je to caste u kojenych deti, co ma dost prekvapilo. a skutocne kojenie aj takyo negativny efekt? dakujem a pekny vecer, Lydia

Milá Lýdia,

dojčenie je pre vášho synček nesmierne dôležité, z mnohých hľadísk, jedno z nich je aj výživové. Materské mlieko je pri 9 - 10-mesačných deťoch stále najväčšou časť jedla, ktoré prijímajú. V tomto veku sa učia jesť príkrmy a toto učenie sa a skúšanie sú dôležitejšie ako množstvá, ktoré zjedia. Materské mlieko sa po nejakej dobe nestáva len "bielou vodou", stále obsahuje to, čo obsahovalo - bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, imunitné látky a mnohé ďalšie vzácne látky, ktorých je viac ako 1200, z ktorých mnohé sa nikde inde nenachádzajú. Na túto tému si môžete viac prečítať tu:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=329

Oboje tieto odpovede vám veľa objasnia.

Navyše dojčenie nie je dôvod, pre ktorý nejedia viac jedla. Dobre dojčené deti začnú v niektorom bode samy od seba jesť primerané množstvá jedla. Treba im poskytnúť čas a priestor, aby sa s jedlom zoznamovali a vytvárali si k nemu kladný vzťah bez toho, aby im jedlo bolo vnucované.

Železo môže mať váš synček znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí, a príčiny môžu byť rôzne - riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Efekt dojčenia je teda v tomto smere pozitívny. Dojčenie sa často obviňuje za všeličo možné bez ohľadu na to, aká je skutočnosť.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opodstatnenie dojcenia v 9tom mesiaci