Kvalita materskeho mlieka v tehotenstve

Maria    26.03.2019, 09:47

Dobry den, Mam 8- mesacneho syna,ktoreho dojcim a som zaroven tehotna v 17.-tyzdni. Syncek, okrem dojcenia uz 2-3x (obed,olovrant a vecera) denne je mixovanu stravu. Staci mu moje mlieko? Chce byt castejsie dojceny,cca po 2h (den aj noc), niekedy sa mi zda, ze nemam mlieko,odtahuje sa a pritahuje a place. Velmi nepribera, co pripisujem aj tomu, ze sa viac hybe...Nejdu vsetky ziviny pre babatko v brusku? Ako kvalitne je teraz materské mlieko? Nemam skusit raz denne mu dat umele mlieko? Dakujem za odpoved.

Milá Mária,

pri 8-mesačnom bábätku je skutočne pravdepodobné, že ak ste už viac ako 3 mesiace tehotná, tak zníženie tvorby mlieka z dôvodu tehotenstva spôsobilo nedostatočné priberanie bábätka. Tvorba mlieka sa v tehotenstve vždy výrazne zníži vplyvom tehotenských hormónov a neexistuje spôsob, ako ju zvýšiť. Ak matka otehotnie pri staršom bábätku, toto nespôsobuje žiadny problém, ale ak ide o maličké bábätko v čase výlučného dojčenia, potom je dôležité urobiť kroky pre zvýšenie kalorického príjmu dieťaťa, pretože na dojčenie ako na jediný zdroj potravy pre bábätko sa v tejto situácii nedá spoliehať. Je teda v tejto situácii dôležité zamerať sa na tuhú stravu, bábätko začnite kŕmiť pestrou a čerstvou tuhou stravou priebežne počas dňa, nielen 2-3x za deň. Začnite bábätku dávať normálnu rozmanitú stravu tak, aby nebolo hladné a dávajte mu ju tak často, ako chce. V tejto situácii by sa nemalo používať ani kravské mlieko, ani umelé mlieko ako náhrada materského mlieka – prečítajte si odporúčania WHO, ktoré upozorňuje na to, že ak sa tak deje, ide o škodlivú a zbytočnú praktiku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Zamerajte sa teda radšej na pestrú, čerstvú stravu. Pri takýchto príkrmoch by malo o bežné normálne zdravé jedlo rodiny, so zameraním sa na kalorické príkrmy; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Okrem toho pokračujte v dojčení tak, ako to vám a bábätku vyhovuje. Dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko nesmierne dôležité. Navyše v tehotenstve sa tvorí kolostrum, hoci to nemusíte byť schopná vidieť prostredníctvom stlačenia bradavky. Akékoľvek množstvo mlieka je vzácne a pre vaše bábätko dôležité. Kolostrum je plné imunitných faktorov a látok podporujúcich imunitu, čo znižuje šance, že by bábätko ochorelo a to je dôležité aj pre vaše tehotenstvo. Navyše bez ohľadu na tvorbu mlieka: samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí. A pokračovaním v dojčení budete môcť pokračovať v dojčení aj neskôr po pôrode, čo bude pre vaše bábätko veľmi dôležité a vďaka tomu bude môcť byť dojčené do prirodzeného odstavenia.

Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kvalita materskeho mlieka v tehotenstve