Výživa matky pri kojení

Barbora    02.04.2019, 12:24

Dobrý deň, Prosím o pomoc. Dcérka má 8mesiacov a ja som už behom 3 posledných mesiacov prišla o zubky. Jeden mi vytrhli a dva sa mi už odštiepili. Keď kojím bolia má veľmi a už mám z toho aj herpesy. Nechce inú náhradu umelého mliečka preto sa to snažím pretrpieť. No už to moj organizmus nedáva. Viete mi prosím poradiť? Ďakujem krásne

Milá Barbora,

situácia, ktorú popisujete, nie je to, čo bežne popisujú mamičky dojčených detí vo veku vášho bábätka. Dojčenie sa nespája sa s tým, že sa ženám kazia zuby a dojčenie nezhoršuje imunitnú odpoveď organizmu (čo by sa mohlo prejavovať častejším výskytom herpesu). Ak by to tak bolo, drvivá väčšina žien, ktoré dojčia 8-mesačné bábätká, by mala tieto a podobné zdravotné problémy. A tak to nie je. Dojčenie je naopak nesmierne dôležité pre zdravie matiek, a ovplyvňuje ho pozitívne. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti. Je nespochybniteľné, že pozorujete tie zdravotné problémy, ktoré ste vymenovali. Avšak ako príčinu vašich zdravotných ťažkostí je potrebné hľadať iné dôvody než to, že dojčíte. Za mnohé príčiny problémov sa nesprávne považuje dojčenie preto, že sa tieto ťažkosti vyskytnú po pôrode (a teda v čase dojčenia). Napríklad pri kazivosti zubov sa často zabúda na to, že mnohým ženám sa pre štiepenie zubov a iné poruchy skloviny vytvoria podmienky počas tehotenstva pri tehotenskej nevoľnosti a situáciu zhorší náročná starostlivosť o bábätko, kedy mnohé ženy v prvých mesiacoch zanedbajú dentálnu hygienu. Rovnako ľudia zabúdajú, že náročná starostlivosť o bábätko na mnohé ženy pôsobí ako stres oslabujúci imunitu a môže sa prejavovať pri niektorých ženách herpesmi. Riešením týchto situácii nie je odstaviť bábätko, a aj z hľadiska matky podstúpiť rôzne riziká chorôb, ktoré sme vymenovali už vyššie v odpovedi a do rizík ešte samostatne treba započítať riziká pre dieťatko:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Odporúčame vám obrátiť sa na svojho lekára, pretože príznaky, ktoré popisujete, je dôležité vyšetriť a riešením tejto situácie nie je odstavenie, vzhľadom na to, že táto situácia nesúvisí s dojčením. Máte právo na potrebnú liečbu, aj dojčiace matky sa môžu liečiť, ak je to potrebné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Výživa matky pri kojení