Bolesti bruska, vracanie

Dominika    03.04.2019, 11:49

Dobry den, moj syncek ma 5 mesiacov, plne dojceny na poziadanie, noseny takmer neustale, aj pocas dennych spankov, spolocne aj spime. Pribera dobre, ma 8,6 kg. Od zaciatku mame problemy s bolestami bruska, mal aj krv v stolici, spenenu stolicu, caste kakanie aj zapchy, cerveny kruh na ritke, bolestive prdy, kasel aj nadchy (ale nemal ziadny virus ci bakteriu, ani horucky), jedlo sa mu casto vracia, aj ked ho mam v satke. S kakanim mu pomahame nad umyvadlom.Bolestive bradavky nemam, len na zaciatku som mavala zablokovane mliekovody. Niekedy je nepokojny na prsniku a kasle alebo sa vypina. Ako keby mal alergicku reakciu, dychacie tazkosti a traviace problemy. Odkedy nejem ziadne potraviny s kravskym mliekom (nejake dva mesiace uz) je to lepsie a uz tolko neplace pri kakani a prdeni ci niekedy zo spanku, no alergia sa z koznych testov a z krvi nepotvrdila. Na zaciatku som sa v strave vobec neobmedzovala, no teraz mam strach si dat nieco alergenne a pod. Niekedy som uz chcela dojcenie vzdat a nahradit ho hypoalergennym mliekom, lebo som sa citila velmi vinna, ze ho boli brusko a mozno je to z mojho mlieka. Beriem stale lieky na stitnu zlazu, kde je tiez laktoza. Myslite, ze by to mohlo vadit? Nerobim mu viac zle, ak ho kojim, ked mava taketo reakcie? Snazila som sa vysadit uz vela potravin. Moj manzel ma alergiu, ale nie potravinovu. Dakujem za pomoc.

Milá Dominika,

v tejto situácii je kľúčové skontrolovať, ako vyzerá dojčenie. To, čo popisujete o dojčení, ako bábätko býva nespokojné, vypína sa do luku, hnevá sa a kašle, spolu s refluxom, o ktorom píšete, býva často sprievodným znakom reakcie bábätka na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. A stolica s prímesou krvi býva niekedy sprievodným javom tejto situácie. Preto by prvou voľbou riešenia malo byť skontrolovať dojčenie bábätka v spolupráci s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a urobiť v prípade potreby úpravy pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. Viac o týchto opatreniach uvádzame v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by sa pri stretnutí s poradkyňou pri dojčení ukázalo, že bábätko získava dostatok mlieka a je pri dojčení spokojné, potom je dôležité symptómy, ktoré popisujete, riešiť v spolupráci s lekármi popri zachovaní dojčenia. Príčinou tohto správania bábätka nie je dojčenie a riešením nie je umelá núdzová náhradná výživa. Príčinou tohto stavu nie je ani to, že užívate lieky na štítnu žľazu, laktóza sa bude v materskom mlieku nachádzať vždy, bez ohľadu na to, či ju budete vy konzumovať v tabletkách alebo vo svojom jedle, pretože laktóza je kľúčový a dôležitý cukor v materskom mlieku. Vaše bábätko nereaguje na laktózu, primárna laktózová intolerancia je taká raritná, že je prakticky vylúčená. Omnoho pravdepodobnejšie je, vzhľadom na to, čo píšete o správaní bábätka pri dojčení, je to, že reaguje na zníženie toku mlieka a toto sa dá riešiť a zlepšiť v kontakte s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bruska, vracanie