Pasovy opar

Livia    04.04.2019, 07:17

Dobry den, diagnostikovali mi pasovy opar na tvari. Mam ho na ustach, tvari, slizniciach, pod okom a na dasnach. Este v den ked som uz mala pluzgieriky som dojcila, netusiac co mi je. Doktorka mi kazala opustit spolocne priestory s babatkom (mam 2 mesacnu dceru )a odist na min.4 dni do karanteny. Mam uplne zakazane dojcenie. Beriem antivirotika Famciclovir 3x denne a antibiotika Augmentin na 7dni kazdych 12 hod. Tieto lieky sa uvolnuju do mlieka a nesmiem ho podavat dcere v ziadnom pripade. Aky na to mate nazor? Momentalne je odstavena a krmena Nutrilonom a ja som odstahovana a chodim sa na nu len pozriet s ruskou, lebo som podla doktorky vysoko infekcna. Kedy budem moct opat kojit po dobrati liekov? Mozem zacat hned, alebo az po par dnoch? Dakujem za odpoved.

Milá Lívia,

pre vaše bábätko je v tejto chvíli omnoho bezpečnejšie, aby ste sa čo najskôr vrátili k dojčeniu a prestali kŕmiť umelým mliekom. Pre ukončenie dojčenia nebol vo vašej situácii jediný dôvod a nemusí byť jednoduché sa vrátiť späť k dojčeniu, preto vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste pomohli bábätku prisať sa znova k prsníku a vyhodnotili, ako vyzerá po niekoľkých dňoch nedojčenia jeho pitie a či nie je potrebné urobiť zmeny, ktoré mu pomôžu získavať viac materského mlieka z prsníka.

Prečo môžete pokračovať v dojčení?

1) Ak ste už predtým mali ovčie kiahne (to, že máte pásový opar je toho dôkazom), tak vaše bábätko v tehotenstve dostalo protilátky, ktoré dostáva približne 5 – 6 mesiacov po pôrode každé bábätko, a tak je vysoko pravdepodobné, že neochorie.

2) V najinfekčnejšej fáze ste už ja tak 5 dní boli v kontakte s bábätkom. Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak mu prestanete v materskom mlieku poskytovať protilátky, ktoré ho chránia.

3) Ak by sa aj bábätko nakazilo (a nakazilo by sa v období piatich dní, počas ktorých ste ešte nevedeli, že budete mať pásový opar), ochorenie, ktoré by teoreticky bábätko dostalo, by boli ovčie kiahne. Ale toto je nepravdepodobné. A znovu - v najinfekčnejšej fáze ste už spolu boli, teraz by ste už len bábätku neumožnili, aby sa prostredníctvom materského mlieka čo najľahšie a najrýchlejšie vyzdravelo - ak by ovčie kiahne malo. Navyše na nákazu by v prípade pásového oparu bolo treba, aby malo kontakt s vyrážkami, ale aj tak je bábätko pravdepodobne chránené protilátkami z tehotenstva.

4) Oba lieky, ktoré užívate, sa vylučujú do materského mlieka v množstvách, ktoré by nebolo možné v krvi bábätka zistiť. Ide o stopové, zanedbateľné množstvá. Riziká, ktoré pre bábätko predstavuje podanie iného lieku v plnej dávke – umelej, núdzovej náhradnej výživy, sú neporovnateľne vyššie. Môžete dojčiť okamžite popri tom, ako budete pokračovať v liečbe. Preštudujte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok