Podpora tvorby mlieka

Kristína    04.04.2019, 11:58

Dobry den,mam 6 t dcerku,ktora je plne dojcena..odzaciatku som mala v lavom prsniku ovela menej mliecka ako v pravom,ale stale sa tvorilo..no teraz mam pocit,ze je v nom uz malicko,dokonca sa zmensuje tvorba aj v tom pravom..mala je na prsnikoch nepokojna,sermuje rukami,skriabe sa po tvaricke,vypluva bradavku..ako mozem zvysit tvorbu mliecka?pomohla by senovka a benedikt?mala papa cca kazde tri hodiny,ale v noci aj kazdych 5 hodin..boli sme vcera na poradni,mala pribrala za 3 tyzdne 520 g,co je zevraj v poriadku,ale nerada by som o mliecko prisla,kedze je taka malinka

Milá Kristína,

mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú alebo bábätká na ňom menej pijú.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Jedným z krokov by malo byť aj zvyšovanie tvorby mlieka, ale tento krok sám o sebe nestačí, aby sa situácia zlepšila z dlhodobého hľadiska. Preto pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je skvelé, že dieťatko je ochotné prisať sa aj k menšiemu prsníku. Toto je základný predpoklad preto, aby ste sa mohli pokúsiť túto situáciu zmeniť. Časťou riešenia je zvýšiť tvorbu mlieka bylinkami, tak ako to odporúča tento materiál o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/

Pri konkrétnom dávkovaní a užívaní byliniek pre podporu tvorby mlieka by ste mali postupovať spoločne s poradkyňou.

Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Okrem toho by bolo dobré spoločne s poradkyňou urobiť kroky pre zlepšenie prisatia a zvýšenie príjmu mlieka pri dojčení z menšieho prsníka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik.

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora tvorby mlieka