Nečakane tehotenstvo a dojčenie

Zuzka    08.04.2019, 18:23

Dobrý deň,prosim o pomoc,som zúfalá. Mam 3 mesacneho synceka, v piatok ho operovali a lezime v nemocnici. Je plne dojceny,prospieva,je veselé kludne dieťa. A prave teraz ked najviac potrebujem aby pil moje mliecko,som zistila ze som zrejme tehotná,neviem v koľkom tt. Moj problem je že absolútne mi klesla tvorba mliecka. Mam hrozny strach ze o mliecko pridem uplne. Co mam robit aby som nestratila mlieko a aby nebol hladny mam ho dokrmovat UM? Akym sposobom? Velmi si to vycitam,ze sme si nedali vacsi pozor. Ďakujem pekne za odpoveď

Milá Zuzka,

tvorba mlieka sa v tehotenstve vždy výrazne zníži vplyvom tehotenských hormónov a neexistuje spôsob, ako ju zvýšiť, preto vám neodporúčame žiadnymi prostriedkami zvyšovať tvorbu mlieka, pretože sa aj tak nezvýši. Ak matka otehotnie pri staršom bábätku, toto nespôsobuje žiadny problém, ale ak ide o maličké bábätko v čase výlučného dojčenia, potom je dôležité urobiť kroky pre zvýšenie kalorického príjmu dieťaťa, pretože na dojčenie ako na jediný zdroj potravy pre bábätko sa v tejto situácii nedá spoliehať. Odporúčame vám teda v tejto situácii spoľahlivo zistiť, či ste tehotná a v prípade, že áno, začať bábätko dokrmovať na prsníku ideálne darcovským materským mliekom alebo v prípade nutnosti umelou výživou. Pre dokrmovanie použite tento spôsob a nie fľašu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Takýto spôsob dokrmovania by vám ideálne mala ukázať poradkyňa pri dojčení osobne. Popri dokrmovaní pokračujte v dojčení tak, ako to vám a bábätku vyhovuje. Dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko nesmierne dôležité. Navyše v tehotenstve sa tvorí kolostrum, hoci to nemusíte byť schopná vidieť prostredníctvom stlačenia bradavky. Akékoľvek množstvo mlieka je vzácne a pre vaše bábätko dôležité. Kolostrum je plné imunitných faktorov a látok podporujúcich imunitu, čo znižuje šance, že by bábätko ochorelo a to je dôležité aj pre vaše tehotenstvo. Navyše bez ohľadu na tvorbu mlieka: samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Ak však je aj možnosť, že nie ste tehotná, potom je možné významne zvýšiť príjem materského mlieka priamo z prsníka, v prípade, že teraz bábätko získava nedostatok mlieka. Takže ak nie ste tehotná, začnite túto situáciu riešiť čo najskôr v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, pretože zvlášť bábätko po operácii potrebuje dostatočný príjem materského mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nečakane tehotenstvo a dojčenie