Kazy na zubech

Kamila    20.04.2019, 21:42

Dobry den, na uvod Vam chci moc podekovat za Vasi osvetu,kterou v oblasti kojeni delate. Moc jste mi pomohli a podporili me sebevedomi a klid,ze “to delam spravne”. :) 1. Vek ditete: 21 mesicu 2. Krmeni: prevazne kojena,jidlo cca 20% (prevazne ovoce,trochu zelenina,obcas vejce,lusteniny,pecivo a co jime sami). 3. Bolesti nemam 4. Dcera ma zcela znicene 4 horni zuby kazem,nedavno jsem si vsimla,ze se kazeni preneslo i na spodni zuby a trochu i stolicky... Velmi me to mrzi,snazim se zjistovat,co muzu,abych sireni kazu zabranila,ale vlastne moc konstruktivnich a praktickych informaci jsem se nedozvedela. Zde v poradne jsem nasla tento clanek (https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864), za ktery moc dekuji - okoli a zubari na me hodne tlaci,abych nocni kojeni ukoncila. Je to tezke ustat obzvlast kdyz se kazy takhle malemu diteti dale rozsiruji... (Zaroven mi ukonceni nocniho kojeni nyni prijde zcela nerealne.) K vasemu clanku si dovolim napsat jednu pripominku,a to ze mleko se dceri na zuby urcite dostane. Nekdy kdyz pri spani otevre pusu,je videt,ze trochu mleka v puse zustalo,sliny jsou malinko bile. Nad Vami uvedenou informaci,ze mleko se zuby neprijde do kontaktu,porad premyslim a prave kvuli tomu se mi nechce clanek ukazovat zubarce - jakmile by videla i jen minimalni “nepravost” clanku,cely by ho zavrhla.. Nyni zkousim dodavat rybi tuk a vitamin D a uvidime,co se stane. I kdyz jste jiz na muj dotaz odpovedeli drive,stejne mi to neda a zeptam se. Verim,ze kojeni nezpusobuje rozvoj zubniho kazu,jsou-li zoubky zdrave. Pokud se ale uz objevi zubni kaz,verite,ze i zde kojeni neuskodi? Pokud byste meli jakekoliv dalsi tipy,jak rozvijeni zubniho kazu predejit,budu Vam moc vdecna,informaci je v tomto tematu velmi malo (dozvedela jsem se pouze “cistit 2x denne,nejist sladke,okamzite ukoncit nocni kojeni”)... Predem Vam moc dekuji a preji vsechno dobre do Vasi velmi uzitecne prace! S pozdravy Kamila

Milá Kamilo,

veľmi pekne ďakujeme za vaše milé slová a podporu! Pomáha nám to pokračovať v našej činnosti.

Hypopláziou zubnej skloviny, ktorá je zodpovedná za takéto rozsiahle problémy so zúbkami, trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v odpovedi z našej poradne, ktorú ste si prečítali:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

Táto odpoveď je vypracovaná na základe medicíny založenej na dôkazoch a môžete požiadať ľudí, ktorí chcú argumentovať, že dojčenie môže za kazy, ktoré má vaše bábätko,aby vám ukázali štúdie dokazujúce ich názor. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva. Je možné, že ste videli mlieko pri dojčení, pravdepodobne išlo o malý zvyšok mlieka, keď sa už dieťa púšťalo bradavky. Toto nie je situácia, akú zažíva dieťa pri nočnom dojčení, nehovoriac o tom, že mnohé deti veľkú časť dojčenia v noci nepijú žiadne mlieko, len monotónne sajú bez pitia. Každopádne materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne. Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa takto kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kazy na zubech