Odblinkavani, grcani

Martina    22.04.2019, 09:47

Dobrý den, mám problém se svým 15 denním synem. Už od porodnice, prvního dne mi blinka, lékaři v porodnici to vysvětlovali tím, že se nahltal plodové vody, a více se mnou neřešili, přibíral naštěstí pěkně. V porodnici kojení bylo složité bez režimu, chtěl kojit každou chvíli a malo spinkal. Teď se mi malý dobře přisává, ale velmi hltá, rychle tahá, a kojí se jen 7-9 minut po té buď usne a nebo už dále odmítá prso. Měla jsem hodně mléka. Je možné že mu doslova stříkalo mlíčko do pusy. Teď po 14 dnech mám dojem že mám mléka už méně. Ani se mi tolik nenalévají prsa. Přisuzuji to stresu z toho, že blinkani a grckani nám zůstalo stále. Dětská lékařka dělala rozbor krve a ultrazvuk vše v pořádku. Doporučila nám spát ve vyvýšené poloze a na boku, před každým krmením dávame nutriton a já si musím odstřikavat mlíčko. Toto absolvujeme každé 3 hodiny i v noci, někdy i kratší interval. Chvíli se zdálo že to pomáhá, no poslední dny jsme opět tam kde jsme byli. Malý Nutriton sice spolkne ale hystericky brečí u jeho krmení nepomáhá ani rozptylování ( mluvíme na něj, zpívame, někdy jsme naopak ticho, chováme ho), a opět nám začal blinkat, i s malým průjmem. Je to začarovaný kruh, po té co to vyblinka, má problém usnout, po chvíli má hlad (po hodině) a chce znova nakojit, buď ho nechám vyplakat abych nemusela kojit ihned po blinkani, a nebo ho nakrmime Nutritonem, nakojim a modlím se aby znova neblinkal. Nevím co dál, v noci mu trvá než usne, chvíli ho musím kontrolovat jestli neblinka a poté můžu jít v klidu spát a zbývá mi například hodina do dalšího kojení. A takto je to stále dokola. Jsem už z toho vyčerpaná a tatínek také. Bojím se, že pokud to půjde takhle dál ztratím mlíčko a nebo nám bude navrhnuto UM.

Milá Martina,

situácia s grckaním mnohých rodičov veľmi vydesí a spoločnosť, ktorá posudzuje správanie dojčených detí podľa vzoru nedojčených detí, ich neupokojí. Realita však je, že mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať, či zavádzať popri dojčení cudzorodé potraviny (napríklad Nutriton) - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Keďže vo vašom prípade bábätko už nejakú dobu dostávalo Nutriton, odporúčame vám v tejto situácii čo najskôr sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli urobiť kroky pre zvýšenie prísunu materského mlieka zo strany bábätka. Súčasťou týchto krokov bude:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Prestaňte bábätku podávať Nutriton. Toto situáciu nijako nezlepší, ako vidíte aj sama a predstavuje to pre bábätko zbytočnú záťaž v čase, kedy má byť výlučne dojčené.

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať, ak by ste s poradkyňou usúdili, že je potrebné dokrmovať (čo nie je možné prostredníctvom internetu posúdiť):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Ohľadom grckania je pre vás ešte pravdepodobne dôležité vedieť toto:

„Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Ak bábätko pri dojčení zaspí, nechajte ho spať - napríklad u seba v nosiči či šatke alebo v spoločnej posteli pri vás. Nemusíte ho uspávať na vyvýšenej podložke.

Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť.

Ak bábätko grcká pri prebaľovaní, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odblinkavani, grcani