Denný spánok len s bábätkom

Monika    25.04.2019, 09:32

Dobrý deň, mám 9 mesačné bábätko, ktoré zaspáva len na prsníku. Spí so mnou v posteli pri mne. V noci mi spoločné spanie nerobí žiaden problém, avšak malá spí len so mnou aj cez deň. Nemôžem sa od nej pohnúť ani na krok, inak je v momente hore. Je možné nejako docieliť, aby bábätko vklude spalo cez deň samé, kľudne aj v mojej posteli? Začínam byť už zúfalá, keďže od bábätka sa nemôžem pohnúť ani v čase, keď je hore (malá je na mna extrémne fixovaná, pokiaľ nie som stále pri nej, plače, aj keď to je napr. Na 10 min, kym sa chcem osprchovať) a ani keď spí. Máte prosím nejakú radu, ako zabezpečiť, aby sa cez deň po zaspatí neprebudila? Keď som s ňou, spí priam ukážkovo, 2x cca hodinu a pol, dve bez zobudenia a v noci 10-12h.

Milá Monika,

bábätko, ktoré sa v tomto veku správa tak, ako ste popísali, sa z jeho pohľadu správa úplne normálne. Mnohé deti potrebujú prítomnosť matky počas spánku. Tento vek bábätka je mimoriadne typický pre to, čo ste popísali a mnohé ženy majú v tomto období rôzne negatívne pocity a sú mimoriadne vyčerpané. Nebude to tak však večne. Už čoskoro sa to začne meniť. Mnohé matky však v tomto veku pociťujú paniku, že ich bábätko je už predsa dosť veľké a stále sa nič nemení. Ak by pociťovali istotu, že toto je len fáza, ktorá čoskoro prejde, častokrát by našli spôsoby, ako prečkať toto náročné obdobie. Existujú rôzne spôsoby, ako toto obdobie zvládnuť:

  • zahrnúť do starostlivosti o domácnosť manžela, aby nebola všetka ťarcha varenia, upratovania a iných povinností iba na žene, nechajte manžela, aby trávil nejaký čas s bábätkom a mohli ste si občas odpočinúť od náročného kolotoča starostlivosti o dieťatko
  • poprosiť o pomoc členov rodiny alebo priateľov
  • začať používať nosič alebo šatku, s pomocou ktorých mnohé ženy počas bdelého stavu bábätka dokážu urobiť niektoré práce alebo povinnosti a častokrát zistia, že občas sa podarí bábätko uspať aj pri domácich prácach a až pri precitnutí sa presunú s bábätkom do postele na prsník, alebo viažu bábätko do šatky do úväzu, v ktorom dokážu bábätku pri precitnutí znova ponúknuť prsník (videonávod na takýto úväz nájdete medzi našimi videami tu: https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/)
  • využiť toto krátke obdobie na to, aby ste si počas denného spánku bábätka mohli odpočinúť aj vy – pospať si, čítať si knihu, či pozrieť nejaký film
  • začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia: https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine budete mať možnosť ventilovať svoje pocity, získať užitočné tipy a rady a povzbudenie žien, ktoré prešli niečím podobným a teraz už sú ich bábätká väčšie a situácia sa zmenila. Vaše bábätko bude maličké už len krátku dobu a všetok tento čas, ktorý teraz investujete, sa vám mnohonásobne vráti ako investícia do výchovy bábätka a oceníte ho v puberte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Denný spánok len s bábätkom