Tučne mleko

Jitka    04.05.2019, 12:50

Dobrý den chtěla bych se že zvědavosti zeptat jak je to s tučnosti mleka a jak je to důležité ??jde mi o to že u prvního syna jsme kojila a když sem odstrikala mléko a nechala odstat tak se mi oddelilo a měla sem třeba na povrchu dva cm tuku??jestli je to tuk ..a kojila sem dva a půl roku pak 4 mesice pouta a teď kojim druhého syna a když odstrikam tedy pouze jen do úlevy protože mám hodně mléka a nechám odstát tak se tam udelala minimum tuku a je spíše čiré ale maly přibírá jako blazen dokonce říká Dr že mám místo mléka smetanu jak přibývá ale vzhledově je to spíš čirá voda... Tak jestli je to problém??chtěla bych kojit co nejdýl to půjde klidně jako prvního syna ale mám strach abych neprisla časem o mleko ma to na to vliv??že není tak tučné jako u prvního ??je pravda že teda amlej se kojí cca od porodnice po 4 hod někdy samozřejmě vic když tolik nespinka ale jak přes den tak v noci cca 3 až 4 hoďky děkuji moc za vysvětlení

Milá Jitko,

váš druhý synček prospieva, priberá, rastie a dobre sa dojčí. Takže nemáte dôvod na obavy, že by niečo nebolo v poriadku s vaším mliekom. Nemusíte mať obavy, či budete môcť dojčiť dlhodobo.

Je zavádzajúce posudzovať vlastnosti materského mlieka len základe farby alebo jeho výzoru po odstriekaní či odsatí - len pozorovaním sa nedá povedať, aký je obsah materského mlieka. A navyše, mlieko, ktoré odstriekate alebo odsajte, nehovorí vôbec nič o tom, aké bolo mlieko, ktoré váš synček vypil z prsníka. Navyše v materskom mlieku sa nachádzajú tisícky látok (áno, doslova tisícky) a tie voľným okom nevidíte. Pri výžive nejde len o tuk - časť mlieka, ktorá sa usadí v spodnej časti pohára po odstriekaní napríklad obsahuje okrem všetkého iného aj srvátku či laktózu, ktoré sú mimoriadne dôležité pre rozličné aspekty výživy a rastu mozgu bábätka. Takže "dobrá časť mlieka" nie je len to, čo sa usadí na povrchu odstriekaného mlieka. 

Materské mlieko je šité na mieru konkrétnemu bábätku, materské mlieko sa líši pri prvom či ďalšom bábätku (alebo napríklad pri súčasnom dojčení súrodencov v rámci tandemového dojčenia), a tým reaguje na konkrétne potreby bábätka.

Nemá teda zmysel pozerať sa na odstriekané či odsaté materské mlieko a domýšľať si niečo o jeho zložení na základe jeho výzoru či farby. Ani jedno nie je pre zloženie materského mlieka určujúce. Navyše, to, čo sa totiž deje v dôsledku toho je potom to, že podľa farby sa hodnotí napríklad zelenkavé mlieko ako nebezpečné, namodralé mlieko ako nedostatočne výživné a podobne, hoci toto všetko sú normálne varianty farieb materského mlieka.

A sama vidíte, že nemá zmysel posudzovať vaše mlieko podľa výzoru, pretože hoci mlieko, ktoré ste odstriekali pri prvom dieťatku a teraz sa líši vzhľadom, obe vaše deti boli dojčené a priberali a prospievali. Pre to, aby dojčenie vydržalo z dlhodobého hľadiska sú dôležité úplne iné faktory:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tučne mleko