Rozbehnutie kojenia

Zuzka    12.05.2019, 20:41

Dobry den, moj syn ma 3,5 mesiaca, ked sa narodil mal zltacku a mne sa hned nerozbehlo mlieko. Musela som teda prikrmovat, dokrmovala som cievkou/poharikom. Uzdicky ma podrstihnute, ale stale horsie sa prisava. Beriem benedikt aj senovku 3x3 denne, stale sa mi mlieko nerozbehlo natolko, aby som mohla len kojit. Dokrmujem kazde dve hodiny cca 80 ml. Maly ma pred mesiacom zacal odmietat, mam pocit, ze ho vzdy nahneva, ked mu pridam do ust cievku a rozhneva sa tak, ze sa uz nasledne odmietne prisat. Cumlik nepouzivame. Krmenie je strasny boj, neviem ci to ma este vyznam, ale na druhej strane je to niekedy jediny sposob upokojenia, takze by som rada v kojeni pokracovala. Dalo by sa este kojenie rozbehnut naplno? Ako? Dakujem za odpoved!

Milá Zuzka,

z vašej otázky sa zdá, že ste začali používať viaceré kroky, ktoré odporúčame pre zlepšenie takejto situácie a zdá sa preto pravdepodobné, že ste tieto kroky robili v kontakte s poradkyňou pri dojčení. Ak to tak je, v tejto situácii vám odporúčame sa na ňu znova obrátiť, s poradkyňou by ste mali ostať v kontakte až dovtedy, kým nebudete znova dojčiť výlučne, bez dokrmovania. Ak ste doteraz neboli v kontakte s poradkyňou pri dojčení alebo ste s ňou boli v kontakte už pred dlhším časom, odporúčame vám znova sa s poradkyňou pri dojčení stretnúť, pretože vo vašom prípade je kľúčové robiť tieto kroky:

1) Dôsledne bábätko prisávať správne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. V tejto situácii je kľúčové uistiť sa v kontakte s poradkyňou, že bábätko naďalej prisávate v priečnej polohe so správnym asymetrickým prisatím, ktoré sa udržiava počas celého dojčenia ako správne asymetrické prisatie. Niekedy sa stáva, že situácia sa nelepší aj preto, že bábätko sa prisáva správne, ale počas dojčenia sa priťahuje noštekom do prsníka a odťahuje sa od prsníka a prisatie nie je dostatočne hlboké. Toto je kľúčové pre to, aby bábätko počas celého dojčenia odoberalo z prsníka mlieko, ktoré je dostupné.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Prejdite spoločne s poradkyňou pri dojčení, či sledujete počas dojčenia pitie bábätka a stláčate prsník počas celého dojčenia tak, aby sa udržal dostatočný tok mlieka počas dojčenia.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Tiež je dôležité spoločne s poradkyňou pri dojčení prejsť, ako vyzerá správanie bábätka pri dojčení. Vašu situáciu je z otázky náročné posúdiť, pretože na jednej strane píšete, že bábätko odmieta dojčenie a na druhej strane je dojčenie  niekedy jediný spôsob, ako bábätko upokojiť. Je dôležité vyhodnotiť počas dojčenia, čo presne sa deje a spojiť to s pozorovaním pitia. Od toho, čo spoločne s poradkyňou pri dojčení v tejto situácii vyhodnotíte, bude závisieť, ako ďalej postupovať a kedy a akým spôsobom dokrmovať bábätko laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

V tejto situácii je dôležité udržiavať intenzívny fyzický kontakt s bábätkom, bábätko nosiť v šatke alebo nosiči, spoločne s ním spať, ponúkať mu dojčenie vždy, keď sa precitá a keď je pripravené na dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehnutie kojenia