Odstavenie 15 mesacnej dcerky

Kateřina    17.05.2019, 16:00

Dobry den,rada by som odstavila moju 15 mesacnu dcerku. Je toz dovodu, ze uz som dosla do stadia, kedy ma dojcenie nielen vycerpava, ale uz aj obtazuje. Neviem to popsat, jednoducho sa mi zo dna na den sprotivilo. Vadi mi, ako sa mi dcera hra s bradavkami, ako mi strka ruky pod tricka, navyse vdaka tomuto pocitu som na nu protivna a aj na manzela, co mi velmi vadi a je mi to luto. S muzom to naburalo aj nas milostny vztah, nakolko mam pocit, ze uz prsia nie su iba moje, ale ze si ich viac a viac narokuje dcera ako formu zavislosti. Dcerka v pohode je, pije, nemozem si stazovat na nedostatok tekutin a potravin, dobre napreduje. Chcela by som odstavit razantne, bez postupnych obmedzovani, nakolko uz som z toho ozaj zufala. Viem vsak, ze dcerkina zavislost na prsniku je velka a chcem ju odstavit co mozno najviac ,,bezbolestne". Mate, prosim, nejaku radu? Nechcem sa zbavit neprijemneho pocitu z dojcenia, ale naozaj odstavit a mat svoje telo zas iba pre seba. Dakujem vopred za odpoved.

Milá Kateřina,

ak týmto smerom uvažujete, urobte tieto dva kroky:

1. Rozhodnite sa, či odstavenie skutočne rieši otázky, ktoré ste spomínali, či by ste si nevedeli predstaviť iné spôsoby riešenia, pretože dojčenie nie je ich jedinou príčinou a je možné, že sa odstavením mnoho z toho nezmení či nezlepší a že pri zvažovaní odstavenia si môžete ešte prečítať tieto články:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

2. Ak po zvážení všetkých okolností ste pevne presvedčená, že riešením je odstavenie, môžu vám pomôcť tieto informácie:

a) Pri odstavení nie je potrebné užívať žiadne lieky, ktoré sa niekedy nesprávne predpisujú za týmto účelom, pretože majú množstvo nežiaducich účinkov a proces zastavenia tvorby mlieka nijako neuľahčujú a neurýchľujú

b) Dojčenie je možné upraviť, zmeniť, znížiť počet dojčení aj bez toho, aby išlo o úplné odstavenie, dojčenie nie je všetko alebo nič

c) Pri odstavovaní, ktoré prebieha skôr, než je dieťa pripravené, neexistujú žiadne univerzálne návody na to, ako to urobiť. Existuje len individuálne poznanie dieťaťa matkou a sledovanie jeho reakcií a potrieb.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie 15 mesacnej dcerky