Užívanie antiparazitík pri kojení

Jana ZV    12.12.2012, 20:23

Dobrý deň, stále kojím 2,4 ročné dieťa a pokračujem v antiparazitickej liečbe. Teraz sa chcem opýtať na niklosamid a ivermectin. Ivermectin má v príbalovom letáku písané, že prechádza do mlieka. Vraj nie e vhodný pre deti do 5 rokov alebo 15 kíl. Dcérka ešte nemá 15 kíl. Takéto malé deti vraj nemusia mať vytvorenú dostatočnú bariéru mozgu a tak by im mohol spôsobiť neurologické ťažkosti (ale to keby ho užili)., lebo liek u dospelých neprechádza do mozgu, kvôli tejto ochrane. Je naozaj bezpečné užívať tieto lieky, nechcem dcérku nijako ohroziť, ale liečiť sa musím, a tiež by som ju nerada odstavovala, ešte vôbec nechce, je na kojení závislá, jasne, že papá všetko ostatné. Ďakujem.

Milá Jana,

oba lieky, teda aj Ivermectin môžete počas dojčenia užívať. Keď liek užívate vy, nie je to isté, ako keby ho dieťa užívalo priamo, navyše P-glykoproteín zabraňuje tomu, aby prechádzal cez hematoencefalickú bariéru mozgu, nehovoriac o tom, že 93% lieku sa viaže na proteín, a tým pádom sa nemôže dostať do materského mlieka. Nie je dôvod, aby ste dcérku z dôvodu užívania týchto liekov odstavili, pokračujte v dojčení.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Užívanie antiparazitík pri kojení