2-ročná dcérka vôbec nepije, ale vyžaduje si prsník

Jana    27.05.2019, 08:03

Dobrý deň, veľmi pekne Vás prosím o radu. Moja dvoj-ročná dcérka bola vždy kŕmená na požiadanie, nepozná cumeľ ani fľašu. Nebol to pre mňa žiaden problém, aj keď som bola niekedy ako cumlík, ale viem, že to má pre deti obrovský význam. Zistila som však, že som asi v 12 tt a aj napriek nepríjenosti s citlívými bradavkami, sme to prekonali a už je to lepšie. Môj problém ale za posledné asi trí týždne je ten, že dcérka pomaly, ale úplne prestala piť mlieko. Stále sa chce striedať z jedného prsníka na druhý, aj ked si ani neskúsi ,,potiahnúť" a chce ísť na druhú stranu. Mlieko mám, ale akoby sa tvárila, že neni. Veľa mrnčí a keď jej náhodou prsník nedám, že poviem, že ma to už bolí alebo v noci keď už jednoducho nevládzem ju stále prekladať, tak sa spustí až neutíchajúci plač. Boli sme u lekára, mala 6. chorobu ale podľa dr. by už mala byť v poriadku či ju niečo bolí sa nedozviem. Iba spustí ešte väčší plač, ale mám pocit, že to už je iba taký na vydobenie si niečoho, čo chce. Neviem si predstaviť, že by som ju momentálne odstavila, to by asi ani susedia neustáli a ani to nechcem. Len neviem prečo vôbec nepije, stále si vymieňa prsníky a pri tom mrnčí, knižku si chce pozerať so mnou tiež len na prsníku ako cumlík. Zaspávanie je momentálne tiež horor, po dvojhodinovom ,,dudlaní" stále nič, ráno po prebudení to isté a je to už pre mňa dosť psychicky náročné. Poraďte mi prosím ako ďalej... Za odpoveď som vám vopred nesmierne vďačná!

Milá Jana,

vaša dcérka pravdepodobne reaguje na to, že tvorba mlieka sa v tehotenstve vždy výrazne zníži vplyvom tehotenských hormónov. Neexistuje spôsob, ako tvorbu mlieka v tehotenstve zvýšiť, preto vám neodporúčame žiadnymi prostriedkami zvyšovať tvorbu mlieka, pretože sa aj tak nezvýši. Ak matka otehotnie pri staršom bábätku, toto nespôsobuje žiadny problém v zmysle výživy dieťaťa. Môže sa však stať, že sa zníženie tvorby mlieka prejavuje nespokojnosťou staršieho dieťaťa, častým alebo dlhým dojčením a toto sa môže podpisovať aj na bolestivosti bradaviek. Na druhej strane, vydržali ste už to najhoršie obdobie a postupne sa začne tvorba mlieka smerom k tretiemu trimestru znova zvyšovať. Dojčenie má pre vaše staršie dieťatko mimoriadny význam, aj napriek tomu, že získava menej mlieka. Materské mlieko sa totiž počas tehotenstva zložením podobá na mlieko, ktoré sa žene tvorí po pôrode (kolostrum) a bude ho získavať viac ako pol roka svojho života.  Staršie dieťa, ktoré sa dojčí počas tehotenstva, má jedinečnú šancu druhýkrát  vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať. Ale pre dojčené dieťa je dojčenie omnoho viac než len mlieko a poskytuje mu hlavne upokojenie na prsníku, spojenie s matkou, vzťahovú väzbu atď., a odstavenie by mohlo dieťa veľmi ťažko niesť. Navyše samotné satie na prsníku bez ohľadu na pitie mlieka napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Staršie dieťa získava množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jeho imunitu a zdravie, dopĺňa mu to výživu vo všetkých smeroch, ale hlavne mu poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milované, že má ešte stále svoje miesto u matky, umožňuje mu to nadväzovať vzťah so svojím mladším súrodencom po pôrode. Často vidíme, že mladší a starší súrodenec sa pri dojčení držia za ručičky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 2-ročná dcérka vôbec nepije, ale vyžaduje si prsník