Dobrovolne nechcem kojit, ako zastavim laktaciu?

Alex    08.06.2019, 10:16

Dobry den, urcite ma za moj prispevok mnoho zien odsudi, ale je mi to jedno, som si ista, ze aj ine zeny maju rovnaky problem. Som v 15-tom tyzdni ale este pred niekolkymi rokmi som sa rozhodla, ze nebudem kojit a teraz, pocas tehotenstva, sa moj nazor nemeni, praveze sa v nom este viac utvrdzujem. Ked som mala 17, zo zdravotnych dovodov mi gynekolog nasadil hormonalnu liecbu, po ktorej sa moje B zvacsili na D a uz tak ostali. Navyse mam odvtedy velmi citlive bradavky. Nenavidim ked sa mi ich partner dotkne, sama seba sa na tych miestach dotykam co najmenej. Teraz, ked sa mi prsia naliali, je to este horsie a ked sa mi obtru o uterak alebo tricko, idem vyskocit z koze! Zrazu pocitujem neuveritelny naval zlosti a preto si anilen neviem predstavit, ze by mi ich malo dieta ocucavat. Prsia vyzeraju ako vemena a hrozne mi vadia. A to je len zaciatok druheho trimestra! Prosim, poradte, ako sa da zastavit laktacia este pred porodom? Vratia sa prsia do povodneho stavu? Dakujem. Alex

Milá Alex,

v tehotenstve nie je možné ovplyvniť tvorbu mlieka. Tieto procesy sú ovplyvňované hormónmi, ktoré sú nevyhnutné pre tehotenstvo, preto nie je možné, aby ste akokoľvek zastavovali tvorbu mlieka teraz, nemalo by to žiaden účinok. Po pôrode placenty sa hormonálne bude zvyšovať tvorba mlieka a tento proces takisto nie je možné ovplyvniť. Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Prsníky sa postupne vrátia do stavu, v ktorom boli pred otehotnením, avšak prílišné naliatie prsníkov, ktorým sa po pôrode v prípade, že nebudete dojčiť, nedá vyhnúť, spôsobí tlak na podporné tkanivo prsníkov a prsníky budú potom menej pružné, než ak by ste dojčili.

Ak nebudete dojčiť, o to viac sa môžete sústrediť na iné nástroje vzťahovej výchovy. Nie je dôvod, aby ste nemohli mať svoje bábätko po pôrode v kontakte koža na kožu, aby ste ho nosili a podobne. Držíme vám palce!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dobrovolne nechcem kojit, ako zastavim laktaciu?