Odmieta prsník

Jana    13.06.2019, 13:42

Dobrý deň, synček má 8 mesiacov a je kojeny na požiadanie. Nemáme cumlík, fľaše nič. Spí s nami v posteli a satkujeme. Má 2 zúbky, ktoré mu narástli ani sme nevedeli. Príkrmy papá od ukončeného 6 mesiaca aj to len pár lyžičiek. Teraz mi spapa ešte menej prikrmu a začal mi odmietať i prsník. Kojil sa každé 2hodiny a teraz mu stačí aj po 4 hod. Na prsníku sa hnevá niekedy sa nechce k nemu ani len priblížiť čo tak plače. Aj to nevydarí dlho. Niekedy papal častejšie a dlhšie. Viete mi poradiť? Môžu to byť ďalšie zúbky? Bojím sa aby nebol dehydratovany keďže už je dosť teplo. Bol zvyknutý aj zaspávať pri kojeny a teraz sa navucka trošku a potom koniec. Nie je to stále takáto situácia ale sem tam sa to opakuje. Cez deň je občas mrzuti a keď ma nevidí spustí plač. Ďakujem za odpoveď

Milá Jana,

v tejto situácii je kľúčové vyhodnotiť spoločne s poradkyňou pri dojčení, čo sa stalo, prečo sa mohla tvorba mlieka znížiť. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Tieto príčiny sa vás podľa vašich slov netýkajú, napriek tomu prejdite spoločne s poradkyňou pri dojčení, z čoho dostáva bábätko piť, rôzne tréningové poháriky dokážu mať podobný efekt, ako fľaša. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania liekov, v tomto období najmä liekov na alergiu, ktoré mnohým ženám majú potenciál významne znížiť tvorbu mlieka. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Prejdite spoločne s poradkyňou pri dojčení všetky možné známe príčiny, ktoré vymenúvajú tieto dva články:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s poradkyňou urobte kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu, ktoré môžu pomôcť bábätku prisať sa častejšie a vypiť počas dňa viac mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta prsník