Zinnat

Andrea    19.06.2019, 07:20

Mam 2 týždňov dcérku a dostala som Zinnat na zápal prsníka, je to pre ňu bezpečné, keď je ešte taka malinka?

Milá Andrea,

tieto antibiotiká sa bežne predpisujú dojčiacim ženám, pre vás aj vaše bábätko je v tejto situácii bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Prečítajte si k tomu tento podrobný odkaz, ktorý vysvetľuje, prečo by ste mali pokračovať v dojčení popri užívaní antibiotík:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Okrem toho si preštudujte túto odpoveď z našej poradne, ktorá popisuje kroky, ktoré môžete urobiť teraz pre zlepšenie situácie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728

Okrem toho vám odporúčame konzultáciu s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu s poradkyňou je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia). Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho môžete počas dojčenia postihnuté miesto masírovať a dlaňou zatláčať po prsníku smerom k bradavke.

Dôležitou súčasťou liečby je váš odpočinok. Poproste rodinu alebo priateľov, aby vám prišli pomôcť s domácimi prácami alebo so starostlivosťou o bábätko, čo najviac času trávte v posteli s bábätkom pri dojčení. Ďalšou dôležitou súčasťou liečby je teplo. Prsník môžete nahrievať napr. nahrievacím vankúšikom alebo fľašou s horúcou vodou, ale dajte pozor, aby ste si nepoškodili pokožku prílišným teplom pôsobiacim príliš dlho.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok