Odsledovanie alergickej reakcie

Saška    19.06.2019, 14:20

Dobrý deň, mám 6 týždňového chlapčeka, plne dojčeného. Naša pediatrička tvrdí, že do konca šestonedelia by mala byť strava veľmi obmedzená (iba banany, dusene nekorenene a nesolene maso, iba dusena zelenina, surova mrkva a mliecne vyrobky). Mne taketo stravovanie robi velke problemy. Prestavam mavat chut na jedlo a som z toho velmi vystresovana a nervozna. Samozrejme som tuto dietu porusila hned v nemocnici, kedy som mala jahodove acidko a neviem ju dodrzat ani doma (uz som skonzumovala jahody aj cokoladu) a vsetko sa mi zdalo v poriadku az poslednej poradne. Tam lekarka povedala, ze maly ma slabu alergicku reakciu a je trocha vysypany na tvari. Ja som si to nikdy nevsimla, lebo ten vysyp bolo naozaj vidno iba pod slnecnym svetlom a okrem toho sme mali aj akne, takze som si to s tym velmi lahko pomylila. Odvtedy som.este viac vystresovanejsia, skumam kazde zacervenanie, kazdu vyrazku a zda sa mi, ze len pred chvilou sa mi maly zase vyhadzal. Chcela by som sa preto spytat, ci je mozne,ze sa strava dostane do materskeho mlieka aj za.30 min. alebo mam hladat priciny v potravine,ktoru som skonzumovala este neskor. Taktiez by ma zaujimalo, ci je goji alebo snlecnicove semiacka alergen a ci sa v oboch pripadoch moze alergia prejavit iba ako vysyp. A je normalne, ze vysyp sa zjavi iba na 15 min. a potom zmizne? Dakujem za odpoved.

Milá Saška,

vráťte sa ku konzumácii všetkých potravín, ktoré vám nerobia zle. Nie je jediný dôvod sa obmedzovať v strave. Dojčenie je normálna súčasť života. Nie je jediný dôvod paušálne obmedzovať takmer všetky potraviny a to ani v období šestonedelia ani potom. O dôvodoch, prečo sa často nesprávne obmedzuje strava matky počas dojčenia a vysvetlenia, si môžete prečítať v tomto našom podrobnom článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

Odpoveď na otázku "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane", nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. Typicky však trávenie jedla a teda vôbec možnosť, že by sa nejaké bielkoviny mohli dostať do vašej krvi, trvá dlhšie než 30 minút. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie.

Z toho čo píšete, sa však vôbec nezdá, že by vaše bábätko malo alergické reakcie na potraviny. Pre potravinovú alergiu nie je typické, že sa zjaví výsyp na 15 minút a potom znova zmizne. Zvlášť, ak ide o rôzne malé pupáčiky alebo výsyp, ktoré v tomto čase často bývajú prejavom horúceho počasia.

To, či sú goji alebo slnečnicové semienka alergénmi sa nedá zovšeobecniť. Pre človeka, ktorý má na tieto potraviny alergiu, sú problém. Takýto človek sa musí týmto potravinám vyhýbať. Úplne rovnako je však ale možné mať potravinovú alergiu na prakticky akúkoľvek potravinu. Ak by ste mali vy nejakú potravinovú alergiu, budete o tom vedieť a nebudete takúto potraviny vôbec konzumovať, pretože vám po jej konzumácii vzniknú vždy problémy. Je zbytočné predpokladať, že bábätko môže mať alergiu na tú alebo onú potravinu. Jedzte všetko, čo vám nerobí problém a iba v prípade, že by ste mali pocit, že bábätko na niektorú konkrétnu potravinu reaguje, pokúste sa ju vysadiť zo svojho jedálnička minimálne na týždeň a sledujte, či sa jeho reakcia zmení a potom znova vráti, keď túto potravinu znova skonzumujete. Nemusíte preventívne riešiť každý pupáčik bábätka, pre toto skutočne nie sú žiadne medicínske odôvodnenia. Dojčenie je potrebné podporovať nielen slovne, ale najmä prakticky. A to znamená nedávať ženám zbytočné prekážky, ako je napríklad odporúčanie mimoriadne okliešteného jedálnička a ešte navyše bez jediného medicínskeho dôkazu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsledovanie alergickej reakcie