Odmietanie dojcenia

Lenka    19.06.2019, 21:47

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa syn ešte niekedy začne normálne dojčiť, keď asi od 4tyzdnov odmieta dojčenie, teraz ma 12tyzdnov. Musím ho iba úplne prispat a potom nakojit, a aj to je otázne ci sa nadojci, vecsinou zaspí tak ze už mlieko nechce. Už to trvá veľmi dlho. Malo papa koli tomu. A to je leto a som rada keď sa mi podarí ho na dojčiť po 5tich hodinách... A aj to len tak aby sa nepovedalo. Momentálne sa s ním musím prechádzať pri dojčení, len keď je prispaty, a musím mu spievať a ešte aj natriasat. Za chvíľočku sa začne prehybat celý a odtlacat a mrncat. Mam rýchly tok mlieka, cigaretový uchop nepomohol, ani zakaždým dojčiť z oboch (nie plných) pŕs. Strieka mu to do úst moc, keď je prispaty tak stíha piť, ale keď je normálne tak sa ihneď od tlači a nestíha... Co mam s nim urobiť? Vôbec neviem koľko vypije, keď sa furt len snažím mu tlačiť prso aby nebol dehydrovany. Rozmýšľam ze to už vzdam, nemám už na to nervy, mam pocit ze to nebude nikdy v poriadku

Milá Lenka,

vo vašej situácii existuje viacero krokov, ktoré môžu dojčenie postupne začať zlepšovať. Odporúčame vám všetky tieto kroky robiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Vyhodnotenie dojčenia a pitia bábätka je v tejto situácii nesmierne dôležité, pretože situácia, ktorú prežívate je na prvý pohľad veľmi paradoxná. Vidíte, že bábätko sa odťahuje od prsníka, že pritom strieka mlieko, často sa bábätká pri dojčení v tejto situácii aj dusia, kašľú, vypľúvajú mlieko a keďže bábätká v tejto situácii typicky odmietajú dojčenia a často majú medzi dojčeniami veľké pauzy, ženy pociťujú medzi dojčeniami veľké nalievanie prsníkov, až hrče v prsníkoch. Všetky tieto príznaky sa zdajú byť dôkazom pre to, že bábätko reaguje na príliš rýchly alebo silný tok mlieka (aj preto cigaretový úchop prsníka túto situáciu nezlepšuje, práve naopak). V skutočnosti je takáto situácia väčšinou prejavom zníženia toku mlieka a toto je kľúčové odsledovať spoločne s poradkyňou pri dojčení pri pozorovaní pitia, aby ste videli, ako to skutočne je.

Prečítajte si napríklad aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1567

ktorá súčasne poskytuje aj odporúčania, ktoré v tejto situácii používame. Mnohé z nich ste začali robiť aj vy inštinktívne sama – ponúkate dojčenie bábätku v polospánku, odpútavanie pozornosti od toho, že sa ide bábätko dojčiť. Obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie dojcenia