Alergologické testy po čas kojení

Bohumila    20.06.2019, 15:28

Dobrý den, už 2 měsíce mám alergickou kopřivku po celém těle a zajímalo by mě, zda je možné chodit na alergologii, aby mi provedli testy, na co mám alergii, i přesto, že ještě stále kojím svou 7-měsíční dceru? Dcera už má po celý den i příkrmy, ale vždy po příkrmu dokojuji a ráno pouze kojím. Můj obvodní lékař mi testy na alergii nedoporučoval, ale on se v tom moc nevyzná, co se týká kojení. Nedoporučoval ani antihistaminika a nebyl si ani jistý, zda moje alergie nepřechází na dceru. Beru již 2 měsíce antihistaminika a tvorba mléka se díkybohu nijak významně nesnižuje. A moje alergie na dceru nepřechází. Jen nevím, jak je to s těmi alergologickými testy, ale předpokládám, že by v tom neměl být problém. Za vaši odpověd budu moc vděčná. Děkuji. Bohumila.

Milá Bohumilo,

nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste počas dojčenia nemohli podstúpiť alergologické vyšetrenie vrátane kožných testov na alergiu. Je úplne zbytočné toto odkladať, nehovoriac o tom, že ak by bolo potrebné urobiť takéto kožné testy vášmu dieťaťu, nikto by neváhal mu ich urobiť. Nemusíte sa báť, že by sa vášmu dieťatku dostali alergény - tie isté alergény predsa konzumuje a je im vystavené v oveľa väčšej miere v iných formách. Máte právo trvať na tom, aby ste aj popri dojčení boli vyšetrená, ak to potrebujete. Lekári by mali podporovať dojčenie. Navyše, špeciálne pri týchto testoch nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ich nemohli absolvovať. 

Ak si vaša situácia vyžaduje liečbu, je dôležité ju podstúpiť a pri tom pokračovať v dojčení. Vaše dieťa má právo na dojčenie a vy ako dojčiaca matka sa máte právo počas dojčenia liečiť. Pri antihistaminikách nie je problém z hľadiska zloženia materského mlieka, ale práve vplyvu na tvorbu mlieka. Ale, ak ich už dva mesiace užívate a bábätko sa naďalej spokojne dojčí, potom pravdepodobne môžete pokračovať ďalej v ich užívaní.

Dojčenie sa obviňuje z rôznych vecí, ktoré v skutočnosti s dojčením nijako nesúvisia. Dojčenie je kľúčové pre podporu správneho rozvoju imunity. Dojčenie nespôsobuje „prenos alergie“ z matky na dieťa. Nič by nemohlo byť ďalej od pravdy. Dieťa matky, ktorá trpí alergiou, je viac náchylné na to, aby sa prejavila alergia aj uňho a práve nedojčené deti alebo deti dojčení krátkodobo majú vyššie riziko, že sa toto stane. Dojčením podporujete normálny vývoj imunitného systému svojho dieťaťa a tým robíte mimoriadne dôležitý krok pre prevenciu vzniku alergií u vášho dieťatka. Aj preto je dôležité, aby ste mali možnosť riešiť svoje zdravotné problémy (podstúpiť potrebné vyšetrenia a užívať potrebné lieky) popri dojčení a aby ste sa sústredili na dojčenie až do prirodzeného odstavenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergologické testy po čas kojení