Strajk a psychika mamicky

Monika    24.06.2019, 16:56

Dobry den, prosim vas, vedeli by ste poradit mne aj inym maminkam strajkujucich babatiek (pripadne aj s inymi problemami s dojcenim) prakticke strategie ako situaciu psychicky zvládnut? Nejako sa zmierit s tym, ze to nepojde jednoducho? Ako to vydrzat, nevzdat cele dojcenie, nezrutit sa mentalne, ked je problem velmi vypukly a riesi sa velmi tazko a aj maminka i okolie samozrejme zacne uvazovat o odstaveni? Bola uz taka otazka riesena tu ci na vasom facebooku? Dakujem.

Milá Monika,

situácia, keby bábätko reaguje na znížený tok mlieka pri dojčení nespokojnosťou, odťahovaním sa od prsníka, odmietaním dojčenia  a inými prejavmi správania, je pre matku nesmierne náročná nielen fyzicky, vzhľadom na rôzne kroky, ktoré musí robiť (napríklad vyhľadávať chvíle počas dňa, kedy by bolo bábätko ochotnejšie sa nadojčiť), ale najmä psychicky. Nie je jednoduché sa nestresovať, ak napríklad bábätko odmieta prsník v bdelom stave a má už aj menej pocikaných plienok. S pomocou matkám v tejto situácii máme bohaté a dlhoročné skúsenosti. Tejto téme venujeme veľa priestoru na kurzoch pre budúce poradkyne pri dojčení a potom na kurzoch pokročilého laktačného poradenstva. Naše poradkyne pri dojčení sú školené nielen v konkrétnych praktických tipoch, ako situáciu zjednodušiť, ktoré už pravdepodobne poznáte z týchto článkov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

ale aj v psychickej podpore, ktoré žena vo vašej situácii potrebuje dostávať veľmi často. Poradkyňa pri dojčení, ktorá pozná vašu situáciu, vám bude k dispozícii pre telefonáty, pre osobné stretnutia a pre stretnutia na podporných skupinách dojčiacich matiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Mnohé poradkyne pri dojčení organizujú dokonca špeciálne podporné skupiny dojčiacich matiek len pre matky so „štrajkujúcimi“ deťmi a poradkyňa pri dojčení vás môže pozvať aj do špeciálnej skupiny na Facebooku, ktorá bola založená pre matky v tejto situácii. Je dôležité v tejto situácii neostať sama a okrem psychickej podpory od poradkyne a iných matiek mať možnosť aj konzultovať vývoj situácie tak, aby ste mali možnosť dostať na mieru šité rady podľa toho, ako sa situácia práve vyvíja. Každým dňom, ktorý sa bude môcť vaše bábätko dojčiť, investujete veľa do jeho aj vášho zdravia, fyzického aj psychického. Je to nesmierne náročné a často frustrujúce. Ale oplatí sa to. Každé takéto bábätko sa raz bude dojčiť s radosťou a spokojne a potom môžete byť hrdá na to, čo všetko ste zvládli a prekonali. A čakajú vás potom mesiace až roky dojčenia, ktoré vám bude pomocníkom v starostlivosti o dieťa a ktoré bude investíciou, ktorej plody budete zbierať ešte v puberte dieťaťa. Ten čas príde, hoci si ho teraz asi neviete predstaviť. Naozaj príde. Vaše dieťatko sa bude chcieť dojčiť a bude rado na prsníku. To, čo teraz robíte, má veľký význam.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strajk a psychika mamicky