Arketis

Pavlina    26.06.2019, 11:48

Dobrý den, kojím chlapečka - 2,5 roku. Už jen 1-2x denně. Byl mi předepsán lék Arketis, půl tablety denně. Je kojení s tímto lékem ok? Děkuji Vám.

Milá Pavlíno,

aj popri užívaní týchto liekov v dávke, ktorú vám lekár predpísal, pokračujte v dojčení tak ako doposiaľ. Nepredstavujú dôvod na to, aby ste nedojčili. Pokračovať v dojčení je v tejto situácii bezpečnejšie aj pre vás, aj pre vaše bábätko. Preštudujte si aj tento odkaz:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad práve paroxetín, ktorý bol predpísaný vám. Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré kŕmenie umelým mliekom prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok