Alergia,lieky pri dojčení

Dominika    29.06.2019, 21:38

Dobrý deň , dnes som začala brať lieky na silnú alergiu názov Alerid , mám 4 mesačného syna a plne dojčím. Dnes som užila liek a malý spal dlhšie v kuse ako nikdy pred tým a mne sa po nich tiež dosť chcelo spať . Je to v poriadku ? môžem tie lieky brať ? + mám inhalátor aby som sa nedusila Ventolin Inhaler N . Ďakujem vám za odpoveď

Milá Dominika,

Ventolin z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje problém. Ide o lieky, ktoré sa užívajú lokálne, inhalačne, a to z nich okrem iného z hľadiska dojčenia robí vhodnými liekmi pri alergii či astme.

Z hľadiska zloženia materského mlieka užívanie Aleridu (alebo iných antihistaminík) nepredstavuje problém, antihistaminiká podobne ako množstvo iných liekov, prechádzajú do materského mlieka v stopových, zanedbateľných množstvách. Nie je možné vysvetliť dlhší spánok bábätka tým, že ste užili tento liek. Ide pravdepodobne len o časovú zhodu. Avšak užívanie antihistaminík treba zvážiť z toho dôvodu, že majú potenciál znížiť tvorbu mlieka, čo vo veku vášho bábätka môže predstavovať problém. Existujú aj iné lokálne lieky/spreje/kvapky, ktoré by vám možno mohli pomôcť a z vašej otázky nie je zrejmé, či ste vyčerpali tieto možnosti, vrátane možnosti kombinácie lokálnych antihistaminík a kortikoidov. Skúste sa ešte v tomto smere poradiť a vyskúšať nejaké prípravky ešte pred nasadením orálnych antihistaminík.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia,lieky pri dojčení