Spánok

Katarina    29.06.2019, 22:14

Dobry den prajem. Mam trojmesacne dieta a v poslednom case zaspi iba na mne alebo na manzelovi. Akonahle ju ukladame do postielky tak sa zobudi, alebo vydrzi spat 5 minut. Potom sa zobudi, je nervozna. Je to normalne? Mala dojcensku koliku, cize som ju dost nosila na rukach a tlacila jej nozicky k brusku. Odpoved prosim poslat na mail. Dakujem

Milá Katarína,

neurobili ste chybu, že ste svoju dcérku nosili na rukách, keď bola nespokojná alebo plakala. Bábätká v tomto veku potrebujú fyzickú prítomnosť rodiča a dojčenie. O tom, že ich telíčko s tým počíta, vypovedá aj to, že svoje telesné funkcie bábätká po pôrode dokážu správne regulovať iba asi na 20 % a z 80 % sú závislé od fyzickej prítomnosti rodiča (najčastejšie matky), ktorej prítomnosti tieto funkcie reguluje. Všimnite si tiež, že aj vaše telo počíta s neustálou prítomnosťou bábätka na vašom hrudníku – oblasť prsníkov máte teraz viac prekrvenú a teplejšiu práve preto, že takto ženy v minulosti zohrievali svoje bábätká, ktoré mali v kontakte koža na kožu popri všetkých svojich prácach a povinnostiach. Štúdie dokazujú, že koncept koliky je nesprávny, pretože nespokojnosť bábätka spojená s plačom, priťahovaním nožičiek, červenením v tváričke nie je v skutočnosti prejavom bolestí bruška, ale prejavom dezorganizovaných biorytmov bábätka. Liečbou koliky je preto podľa tejto štúdie fyzický kontakt a zlepšenie dojčenia. Vy ste tento liek našli spontánne sami, keď ste bábätko začali viac nosiť na rukách. Vaše bábätko je ale ešte stále veľmi maličké a je pomerne typické, že vašu fyzickú blízkosť potrebuje aj pri zaspávaní a pri udržaní sa v spánku. Táto téme je taká častá, že ju máme spracovanú v samostatnom článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

v ktorom píšeme:

Bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Pozrite si aj túto fotoknihu, ktoré ukazujú jednu z možností, ako takúto starostlivosť o bábätko zvládnuť popri svojich povinnostiach a záľubách:

http://www.cewe-community.com/sk/galeria/book/5438

Odporúčame vám navštíviť našu podpornú skupinu dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete mnohé iné ženy riešiace podobnú situáciu a získate užitočné tipy, ale tiež podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok