Posilnenie kostí počas dojčenia

Nina    02.07.2019, 15:29

Dobry den, rada by som sa s vami poradila ako posilnit kosti pocas laktacie. Mam vrodene ochorenie osteogenesis imperfecta, ktore sa po porode prejavilo kompresnymi frakturami siedmich chrbtovych stavcov. Dojcim uz 6. mesiac a velmi rada by som v dojceni pokracovala. O mesiac ma caka kontrola u ortopeda od ktoreho ocakavam, ze navrhne sposob, ako kosti posilnit aj pomocov lieciv (bisfosfonaty, lieky na osteoporozu, a pod). Zaroven sa obavam, ze navrhne ukoncit dojcenie, aby sa moje kosti este viac neoslabovali. Vedeli by ste, prosim, odporucit lieky, ktore by pomohli zvysit hustotu kosti a zaroven by boli bezpecne pre dietatko tak, aby sme mohli pokracovat v dojceni? Dakujem za odpoved a aj za kazdu vasu radu. Da sa povedat, ze dnes dojcim najma vdaka vam.

Milá Nina,

z hľadiska dojčenia môžete absolvovať potrebnú liečbu a prípadné ďalšie vyšetrenia, zákroky či inú formu terapie. Je možné, že sa nesprávne dozviete, by ste mali prestať dojčiť, aby ste svoje kosti neoslabovali. O dojčení často rozprávajú ľudia, ktorí v skutočnosti hovoria zo svojich vlastných osobných skúseností alebo presvedčenia bez toho, aby sa pozreli na stav súčasných vedeckých poznatkov. A ten je v tejto oblasti úplne zrejmý: dojčenie neoslabuje kosti dojčiacej matky (a je naozaj náročné predstaviť si, že by sa dojčenie vyvinulo tak, aby poškodzovalo zdravie dojčiacej matky, dnes vieme presný opak, že mnohým ochoreniam, s ktorými sa ženy v neskoršom veku trápia, by sa dalo zabrániť, ak by dojčili svoje deti). Realita je teda presne opačná – nedojčenie alebo krátkodobé dojčenie sú rizikovým faktorom pre osteoporózu v starobe a sú jednou z príčin zlomeniny krčka stehennej kosti.

Pár štúdií z toho množstva štúdií, ktoré ukazujú na význam dojčenia pri prevencii vzniku osteoporózy:

Ritchie JM, Fung EB, Halloran BP, et al. A longitudinal study of calcium homeostasis during human pregnancy and lactation and after resumption of menses. Am J Clin Nutr 1998;67;693-701
Kolthoff N, Elken P, Kristensen B, et al. Bone mineral changes during pregnancy and lactation: a longitudinal cohort study. Clin Sci 1998;94:405-12
Pollatti F, Caouzzo E, Viazzo F, et al. Bone mineral changes during and after lactation. Obstet Gynecol 1999;94:52-6
Lopez JM, Gonzalez G, Reyes V, et al. Bone turnover and density in healthy women during breastfeeding and after weaning. Osteoporosis Int 1996;6:153-9

Odporúčame vám v dojčení pokračovať, pretože vedecké dôkazy podporujúce dojčenie z hľadiska prevencie osteoporózy sú presvedčivé a je preto zrejmé, že aj pri vašom ochorení je kľúčové, aby ste dojčili a to čo najdlhšie, ideálne celé roky, až do prirodzeného odstavenia. Je časté, že mnohí lekári odporúčajú skončiť s dojčením pri akomkoľvek náznaku zdravotného problému, pretože dojčenie je brané ako vyčerpávajúce pre matku, odoberajúce jej živiny a bez skutočných dôkazov sa nesprávne považuje za zdroj akýchkoľvek problémov matky, hoci ak by matka nedojčila, tak by sa hľadala príčina inde. Hľadajte ako riešiť svoje zdravotné problémy popri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Posilnenie kostí počas dojčenia