Duphaston a dojcenie

Kristina    04.07.2019, 13:06

Dobry den prajem. Od gynekológa dostala som Duphaston 2x1 pre pravidelnú menstruáciu, nie som tehotná. Este dojcím 16 mesacnú dcérku. Lekár povedal, ze kludne mozem pouzivat Duphaston, ale v letáku je napísané, ze pocas dojcenia nepouzívat... Teraz co je pravda s tym liekom? Za odpoved dakujem.

Milá Katarína,

váš lekár má pravdu, počas užívania tohto lieku je z hľadiska zloženia materského mlieka bezpečnejšie pokračovať v dojčení pre vás, aj pre vaše dieťatko, pretože tento liek sa nedostáva do materského mlieka.  Údaj na príbalovom letáku je len ochrana výrobcu. Jediná vec, ktorú treba zvážiť je to, že užívanie progesterónu má potenciál znížiť tvorbu mlieka a je ťažké odhadnúť, ako na to bude reagovať 16-mesačné dieťa. Deti v tomto veku sa už často dojčia bez ohľadu na tvorbu mlieka, ale aj v tomto veku existujú deti, ktoré pri poklese tvorby mlieka začnú dojčenie odmietať. Nedá sa presne povedať, čo sa stane pri vašom bábätku. A aj tie deti, ktoré napriek zníženiu tvorby mlieka pokračujú v dojčení, často začnú nižšiu tvorbu mlieka kompenzovať napríklad dlhými a častými dojčeniami, často aj v noci a toto môže byť faktor, ktorý môže spôsobiť, že začnete uvažovať o predčasnom odstavení. A v z tohto pohľadu riziká predčasného odstavenia pre zdravie vášho dieťatka a pre vaše zdravie, významne prevyšujú fakt, že nemáte pravidelnú menštruáciu. Ak je jediným problémom to, že nemáte pravidelný menštruačný cyklus, skúste možno zvážiť, či to ešte pár mesiacov nevydržíte a nebudete riešiť svoju situáciu úpravou cyklu až potom. Prípadne skúste zvážiť iné možnosti úpravy menštruačného cyklu zmenou životného štýlu (viac oddychu, strava s nižším obsahom sacharidov, najmä jednoduchých cukrov, vitamínové preparáty špeciálne určené na zvýšenie hladín progesterónu v poovulačnej fáze cyklu, napríklad Optivite a iné možnosti).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Duphaston a dojcenie