Koniec dojčenia?

Michaela    09.07.2019, 17:38

Dobrý den 3 rocny syncek dojceny už pár mesiacov iba na obedne zaspávanie stratil ako by sací reflex, zrazu sa nevie pripísať ani chytiť bradavku. Cítim ze aj mliečka je menej, môže to byť spôsobené tým? Ma zmysel v tomto veku snažiť sa ešte zvyšovať tvorbu? Syn má záujem o dojčenie len mu to zrazu nejde. Ďakujem za odpoveď.

Milá Michaela,

nie je možné túto situáciu vyhodnotiť prostredníctvom internetu. 3 roky už sú vek, v ktorom sa niektoré deti prirodzene odstavujú a prirodzenému odstaveniu väčšinou predchádza čas, v ktorom dieťa stratí schopnosť prisať sa k prsníku. Ak chcete, môžete zvýšiť tvorbu mlieka, možno to môže pomôcť. Využite to, čo píšete, že synček má záujem o dojčenie a pokúste sa vytvárať príležitosti, pri ktorých by, ak by chcel, sa mohol prisať. Napriek tomu, že toto nie je taký štrajk, ako sa uvádza v ostatných našich článkoch, prístup k riešeniu tejto situácie je vo svojej podstate podobný – z vašej strany je dôležité to, aby ste si udržiavali tvorbu mlieka (odsaté mlieko môžete dieťatku dávať do príkrmov) a poskytovať dieťatku dostatok príležitostí pre to, aby na vašom tele a hrudníku zažívalo príjemné pocity, ktoré postupne pomôžu prekonať strach sa prisať. K tomu vám môžu pomôcť opatrenia pre zintenzívnenie fyzického kontaktu:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...) – toto vám môže pomôcť prekonať vyčerpanie z nosenia dieťatka na rukách.
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koniec dojčenia?