Podpora laktace

Klára    14.07.2019, 11:00

Dobrý večer, chci se zpetat, jestli má smysl pořizovat si doplňky stravy či homeopatika na podporu laktace. Mám 5 týdenního syna, plně kojený, bez šidítek, váha cca 5200g, prisátí máme v pořádku ( měla sem doma LP na kontrolu). Jen poslední dobou mám pocit, že chce pít víc, ale už není co. Přisaje se, polyká, pak začne plakat, tak dám k druhému prsu a děje se to samé. Když prsa zmácknu, opravdu už nic neteče. Přikládám dost často ( každé dvě hodiny, v noci i po hodině a půl). Proto bych se chtěla zeptat, jestli tu laktaci můžu něčím podpořit. Děkuji za odpověď.

Milá Klára,

v prvom kroku by bolo ideálne, aby ste sa znovu zišli so svojou laktačnou poradkyňou a aby ste sa spoločne pozreli na to, čo sa presne deje.

Píšete, že vám laktačná poradkyňa povedala, že prisatie je v poriadku. Skúste si toto overiť tým, že si pozriete tieto naše fotografie prisatia (https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/). Pri správnom prisatí je bábätko prisaté na prsník hlboko a brada je vsunutá do prsníka a nos sa prsníka nedotýka. 

Samotná informácia, že prisatie je v poriadku, je však nepostačujúca. Rozhodujúce sú 2 ďalšie faktory:

1) Ako výdatne bábätko pije z prsníka.
2) Ako sa pri dojčení a po dojčení správa.

Ak sa bábätko správa tak, ako píšete - teda začne v priebehu dojčenia plakať a deje sa to na oboch prsníkoch, tak je potrebné podniknúť kroky na zlepšenie dojčenia, aj keby prisatie bolo skutočne dobré. 

Pozrite si naše videá bábätiek, ktoré pijú z prsníka a porovnajte ich s pitím svojho bábätka:
https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#M

Skúste si pozrieť tieto naše články opisujúce situáciu, ktorá je podobná tej vašej a prečítajte, aké kroky môžete urobiť, aby sa dojčenie zlepšilo - tieto kroky urobte spoločne so svojou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

To, či potrebujete zvýšiť tvorbu mlieka, je potrebné posúdiť podľa zhodnotenia spomínaných dvoch faktorov - výdatnosti dojčenia a správania bábätka pri dojčení:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora laktace