Operace a kojeni

Eva    14.07.2019, 01:03

Dobrý den,mám 8 mesicni dcerku.Stale ji skoro plně kojím.Ma zatím 2 příkrmy,ovoce a zeleninu,tedy svačinku a oběd,ale z každého sní tak 10 lžiček.Je na mě hodně závislá.Behem měsíce a půl mám jít na operaci nádorů hypofyzy.Jak to mam udělat,aby se dcerka neodstavila,ale zároveň,abych to zvládla si odsát první dny na jipce,tam předpokládám za mnou mimco nepustí a zda budu vůbec schopna ji ještě kojit či ne.Mam to nechat až ta situace nastane a dal jí normálně kojit a zkoušet další příkrmy?Mnohokrát děkuji za Vaši brzkou odpověď.S pozdravem Eva

Milá Eva,

náš návrh by bol, aby ste dojčili až do bodu tesne pred operáciou. Potom v čase, keď budete v nemocnici, požiadajte partnera alebo kohokoľvek, kto sa bude o dcérku starať, aby:

- nedostávala fľašu ani cumlík

- nedostávala umelé mlieko (deti v tomto veku, ani keby neboli dojčené, nepotrebujú umelé mlieko)

- dostávala rozmanité, bohaté a kaloricky výdatné príkrmy (nielen ovocie a zeleninu, ale rozličné druhy potravín tak, aby sa pokryli jej výživové potreby z jedla a aby pila vodu)

- dostávala jedlo buď lyžičkou, prstom alebo sa sama kŕmila

V nemocnici sa už vopred informujte a chci možnosť, aby za vami dcérka mohla prísť a dojčiť sa. Pokud dcerka s vami nebude a budete sa na to cítiť, môžete si mlieko odsať. 

Je ťažké predvídať, ako bude vyzerať tvorba mlieka po vašej operácii. Hypofýza je z hľadiska tvorby mlieka dôležitý orgán, a nepíšete detaily toho, aká operácia to presne bude a či hypofýza alebo jej časť bude naďalej funkčná. Avšak, dojčenie nemá ako podmienku tvorbu mlieka. Dojčenie znamená aj satie na prsníku, ktoré taktiež plní dôležité funkcie. Vo veku vašej dcérky môže vaša dcérka po vašom príchode domov jesť rozmanitú stravu a vy ju môžete dojčiť bez ohľadu na to, ako presne bude vyzerať tvorba mlieka. Ak by ste neskôr potrebovali nájsť spôsoby, ako dojčiť pri nižšej tvorbe mlieka, môžete použiť tieto stratégie alebo sa poradiť s laktačnou poradkyňou:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

 

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Operace a kojeni