Ukončení kojení u staršího ditete kvůli miminku

Jana Fejklová    14.07.2019, 00:48

Ráda bych přestala kojit 2,5leteho syna, nyní máme 2tydenni miminko.Se synem si to vysvětlujeme několik měsíců a mlicka se nechce vzdát.Mel ho jen na spaní,ale když vidí Mimi,tak by chtěl i přes den.Dekuji

Milá Jana,

pre vášho staršieho synčeka teraz asi nie je úplne jednoduché pochopiť, prečo by sa nemal dojčiť. Práve prekonáva náročné obdobie, v ktorom sa mu z dôvodu narodenia bábätka venuje menej pozornosti, a dojčenie mu pomáha s prijatím toho, že s príchodom súrodenca pre neho nastalo mnoho obmedzení a zmenila sa jeho životná situácia.
Navyše teraz má možnosť piť oveľa viac mlieka ako predtým, a preto sa jeho záujem o dojčenie zvýšil aj cez. Takéto správanie detí v jeho veku je typické. Pravdepodobne je to pre vás náročné a možno sa vo vás bije veľa pocitov. Nie jednoduché zladiť potreby staršie dieťatka a maličkého bábätka. Deti vo veku vášho staršieho synčeka sa typicky dojčia intenzívne počas prvých dvoch mesiacov po narodení bábätka, a potom sa znovu vrátia k svojej predchádzajúcej nižšej intenzite dojčenia. 

Odstavenie dieťaťa v tomto veku by si vyžiadalo veľa energie, ktorú môžete pozitívnejšie venovať synčekovi tým, že ho budete dojčiť. Nebude to takto stále, pohár jeho potrieb sa postupne naplní a opäť sa bude dojčiť podobne ako pred narodením súrodenca.

Pri odstavovaní neexistujú žiadne univerzálne pravidlá či osvedčené metódy. Mnoho žien bolo v podobnej situácii, ako je tá vaša. Ako prvý krok si prečítajte ich skúsenosti s dojčením staršieho a mladšieho dieťatka a potom uvidíte, aké rozhodnutie chcete urobiť:

Skúsenosti mamičiek s tandemovým dojčením

Aj vám hovoria, že si dieťa rozmaznáte, ak bude stále v kontakte s vami?

Tandemové dojčenie alebo ako to vidím presne po troch rokoch (a dvoch deťoch)

Dojčenie bábätka a staršieho dieťatka zároveň (tandemové dojčenie)

Dojčila som počas tehotenstva

Keď dieťatko zvracia 2 – význam tandemového dojčenia

2,5 roka tandemového dojčenia



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončení kojení u staršího ditete kvůli miminku