Strajk s dojcenim aj prikrmami

Monika    27.07.2019, 11:30

Dobry den, mam takmer rocnu dcerku, dojcenu s trosinka prikrmami, ziadny cumel ani flaska, a uz 10 mesiacov sme v premenlivom strajku, samozrejme boli u nas LP aj chodime na podporky a tam uz urobili pre nas maximum, vyskusali sme vsetko od byliniek, uzdicky prestrihnutej a vsetko z Protokolu. Uz ma dcera nebije a neplace strasne pri kojeni, ale musi sama chcieť fakt, to aj pristvornozkuje a prisaje sa, inak ju nedonutim, hoci ponukam velmi casto. Aj tak sa koji len v lahu doma, inak vezme fakt len trosku, prospieva ale dobre, pediatricka chvalila priberanie, ma 9 kg. Problem je, ze nechce ani prikrmy velmi, strasne slabucko, aj to len jogurt a chrumky, ine len velmi vzacne a to som skusala vsetko uz prakticky, nedonutim ju, ked nechce, ani ine osoby. Aj vodicku jej davam pit z poharika a ona to da do pusy a potom krasne vypluje na oblecenie ako fontanka. Uz aj menej cika, ako by mala. Je mozne, ze sa dojcene dieta necha dobrovolne vyhladovat, dehydratovat? Neplace pritom od hladu, pobehuje tu, hrajka sa vedelo, len kludnMlieka mam dost, ked odsavam na darovanie, tak mam za 5 min jednou rucnou odsavackou aj 125 ml a este by tieklo dalej, uz fakt rozmyslam, ci nebude lepsie ju naucit na flasu s odsavanym mliekom, lebo ani kojit, ani prikrm, ani vodicka niekedy...

Milá Monika,

situácia, ktorú riešite, je nesmierne psychicky aj fyzicky náročná a ak trvá dlhú dobu, je to naozaj veľmi ťažké. Preto je dôležité, že chodíte aj na podporné skupiny dojčiacich matiek, že ste v kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože potrebujete kontinuálnu podporu a povzbudenie. Vaše dieťatko už má 10 mesiacov, je veľmi pravdepodobné, že čoskoro sa už bude dojčiť s radosťou. Už teraz vidíte, že vďaka krokom, ktoré ste robili posledné mesiace, ste sa dostali do štádia, v ktorom sa dieťatko už chce aj samo niekedy dojčiť. Samozrejme, nie je to ešte všetko vyriešené a aj preto je potrebné naďalej pokračovať (z vašej otázky sa napríklad zdá, že ste prestali udržiavať tvorbu mlieka bylinkami, ak je to tak, porozprávajte sa o tomto s poradkyňou pri dojčení, pretože toto pravdepodobne nie je ešte vhodný čas na takýto krok). Vaše dieťatko však priberá a toto je kľúčové. To znamená, že hoci dojčenie nie je jednoduché a hoci bábätko spoľahlivo nepapá príkrmy, získava celkovo dostatok potravy a všetko je v poriadku. V horúcich dňoch ste mohli pozorovať nižšie množstvo moču, ale to môže byť normálne. Sledujte farbu moču, dokiaľ je číra až žltkastá, všetko je v poriadku. Fľaša nie je riešením tejto situácie. Predstava spoločnosti je, že fľaša je vždy riešením, ale dieťa v tejto situácii nemusí byť ochotné piť ani z fľaše a z hľadiska dojčenia je táto možnosť veľmi riziková. Vaše bábätko priberá a to znamená, že niekedy počas dňa sa mu podarí získať dostatok mlieka. Udržiavajte fyzický kontakt, vytvárajte nové príležitosti pre prisatie, môžete napríklad vyskúšať ľahnúť si a nechajte bábätko preliezať vás napríklad kvôli hračkám, ktoré budú na jednej a druhej vašej strane. Vaše bábätko je spokojné, priberá a prospieva. Všetko teda vyzerá v poriadku. Ostaňte v kontakte s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strajk s dojcenim aj prikrmami