Vapnik

Vanesa    27.07.2019, 17:00

Dobrý deň. Prosím Vás, je pravda, že dojčením sa odoberá matke vápnik z kostí a zubov?

Milá Vanesa,

o dojčení sa dozviete množstvo mýtov a nesprávnych informácií. Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Matky ohrozuje nedojčenie. Dojčenie neodoberá matke vápnik z kostí a zubov. Práve naopak, dojčenie patrí nielen medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka, vaječníkov, maternice a endometria, ale aj chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Nezabúdajte na dostatočnú starostlivosť o svoj chrup, pretože to, že dojčenie je škodlivé pre zuby matky, vychádza najmä zo skúseností s tým, že ženy počas materstva nemali toľko času na starostlivosť o svoj chrup. Teda nie preto, že by dojčili. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok