Dojčenie a prikrmy

Barbora    28.07.2019, 08:26

Ďakujem za zodpovedanie mojej predošlej otázky. Ešte mam jednu. Chápem, že dojčenie nie je len,, jedlo a pitie,, ale je to po 1. Roku ešte vôbec jedlo? Moja otázka znie, či je vhodné dojčiť a hneď po chvíli dávať prikrm (prikrmu jem už 4, 5 krát za deň) alebo keď sa viac na dojci vynechať dávku prikrmu? Okolie mi vyčíta že syn dosť priberá že ho nemám,, prekrmovat,, a ja sa snažim nechávať trochu rozostupy medzi dojčením a jedlom. Len tak rozmýšľam ci dojčenie v tomto veku nie je halvne o iných veciach ako o jedle a teda tie rozostupy nie sú potrebné.. Ďakujem za objasnenie

Milá Barbora,

pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho. Po pol roku sa bábätko začína zaujímať o bežné rodinné jedlá a mali by ste ho nechať jesť toľko, koľko si ono samo vypýta. Nekŕmte dieťatko, nechajte ho, nech zje toľko, koľko samo dokáže a chce a nechajte ho, nech je vždy, keď má o to záujem. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl  a je možné, že vaše ročné dieťatko má priberať tak, ako popisujete a obmedzovať mu príjem potravy nie je správne. Ak chcete, stretnite sa s poradkyňou pri dojčení osobne a prejdite spolu s ňou údaje, ktoré máte o hmotnosti bábätka od jeho narodenia, pravdepodobne v grafe WHO zistíte, že je všetko v poriadku.

Dojčenie je skutočne omnoho viac než len materské mlieko. Bábätko sa preto chce a bude dojčiť bez ohľadu na to, či je práve hladné alebo smädné a tak to je správne. Dojčenie nijako neobmedzujte. A otázka častosti dojčenia tým pádom nijako nesúvisí s podávaním bežného jedla. Bábätko sa môže dojčiť tesne pred príkrmom, tesne po ňom, počas neho, toto je úplne jedno. Jedlo nechajte bábätko papať vtedy, keď má oň záujem, čo bude pravdepodobne v časoch, kedy budete jesť aj vy ako rodina. Podávaniu jedla bábätkám po pol roku života sa aj preto hovorí prikrmovanie, pretože sa PRIdávajú k dojčeniu, dojčenie sa nimi nenahrádza, neobmedzuje sa kvôli jedlu a jedlo sa skrátka dodáva k tomu, ako už dojčenie funguje.

Preto pokračujte v dojčení podľa potrieb bábätka a do toho ho nechajte objavovať svet jedenia takým tempom, aké si ono určí a v takom množstve, aké je schopné ono samo zjesť. V takom prípade by malo byť jeho priberanie v poriadku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a prikrmy