Antivirotika

Kristína    02.08.2019, 17:45

Dobrý deň, dcéra má 1mesiac aj 5dni a je kŕmens výlučne z prsníka. Avšak dostala kiahne a ja som ich tiež nikdy nemala, nasadili jej antivirotika a kiahne som dostala aj ja a musia antivirotika dať aj mne a povedali mi že musím prestať dojčiť lebo by tých liekov mala v sebe príliš veľa. Je to odstávka na 5 dní.chcem ju potom znova začať dojčiť ako to čo najlepšie dosiahnuť bez väčších problémov ? Ďakujem za odpoveď

Milá Kristína,

pokračujte v dojčení. Pre bábätko je toto absolútne najmenej vhodná doba na odstavenie, pretože práve teraz potrebuje množstvo imunitných látok a faktorov z materského mlieka, aby sa čo najskôr uzdravilo. Ochorenie bábätka je najmenej vhodná doba na prechod na umelú výživu.
Antivirotiká, ktoré ste dostali, sa dostávajú do materského mlieka v stopových, zanedbateľných množstvách okolo 1 %, ktoré terapeuticky nezvyšujú dávku liekov, ktoré užíva vaše bábätko. Nie je dôvod, by ste z tohto dôvodu prestávali bábätko dojčiť. 
Mimochodom: Ak už by sa predsa len niekoho úvahy uberali týmto smerom, prečo neznížiť teda dávku liekov podávaných bábätku?



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antivirotika