Dojcenie po operacii

Lucia    06.08.2019, 13:48

Dobry den. Mam takmer 11 mesacne dietatko. Dostava uz cez den samozrejme prikrmy, inak bola este dojcena na poziadanie a bola aj dost zavisla na prsniku. Ma aj cumlik, vodicku pije z poharika. Minuly tyzden ma akutne operovali a tak zo dna na den sa prestalo s kojenim. Po navrate domov s nemocnice som kojenie chcela obnovit ale malu z prsnika napina. Ponukam jej ho casto, pri zaspavani, v polospanku, pocas dna, ale vobec onho neprejavuje zaujem, ako keby ani nevedela co a nim robit. Mate prosim Vas nejaky typy ako dojcenie obnovit? Malicka umele mlieko nechce, manzel jej ho ponukal kym som bola prec ale len sa z toho zgrckala a odmieta ho. Dakujem

Milá Lucia,

v tejto situácii existujú kroky ako sa pokúsiť bábätku pomôcť znova sa prisávať. Situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk.

Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

V tejto situácii je dôležité byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pri osobnej konzultácii by ste mohli spoločne vyhodnotiť, ako vyzerala situácia v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch a pokúsiť sa odhaliť príčinu, pre ktorú teraz bábätko dojčenie odmieta. Odlúčenie mohlo dieťatko vnímať veľmi negatívne a teraz možno potrebuje veľa kontaktu koža na kožu a fyzického kontaktu, aby znova získalo dôveru v to, že už takýto šok nezažije. Ak ste počas pobytu v nemocnici neudržiavali tvorbu mlieka, je možné, že poklesla natoľko, že bábätko odmieta dojčiť sa. Je však možné, že odlúčenie počas pobytu v nemocnici bolo len ďalším faktorom, ktorému predchádzali iné kroky, ktoré majú potenciál dojčenie ovplyvniť negatívne. Najčastejšie ide o kombináciu faktorov, ktoré v minulosti spôsobovali postupné pomalé znižovanie tvorby mlieka a teplota mohla byť poslednou kvapkou, po ktorej pohár pretiekol. Prečítajte si zatiaľ tento článok, možno v ňom nájdete niektoré faktory, ktoré budete vedieť identifikovať pre svoju situáciu:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

A aj po 6 mesiaci na dojčenie negatívne vplývajú rôzne faktory, ktoré dojčenie ovplyvňujú negatívne aj tesne po pôrode:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Medzi najpravdepodobnejšie pre vašu situáciu patrí používanie cumlíka. Skontaktujte sa preto s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli odhaliť prípadné príčiny vzniku tejto situácie a medzičasom spoločne s poradkyňou môžete začať robiť kroky, ktoré pomôžu, aby sa dieťatko k dojčeniu vrátilo:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku a je vysoko pravdepodobné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a dieťatko sa začne znovu dojčiť. Najkľúčovejšie v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete dieťatku dávať do jedla či do hrnčeka na pitie, ak bábätko bude vaše mlieko odmietať piť, môžete ho darovať bábätku, ktoré nezískava dostatok mlieka.

Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (príliš rýchle zavádzanie veľkého množstva príkrmov, ktoré znížilo tvorbu mlieka, používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny dieťatku dávajte z obyčajného poháriky (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Používanie fľaše nie je potrebné a spôsobuje problémy s dojčením a to aj ak sa fľaša začne používať pri staršom dieťati.

Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatý v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dieťatko bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by mu z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti. Umelé mlieko nie je v tejto situácii potrebné podávať a to ani v prípade, že by išlo o nedojčené dieťa, ktoré sa už dojčiť nebude. Prečítajte si tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

v ktorom WHO vysvetľuje, že podávanie umelého mlieka po 6 mesiaci je zbytočné a škodlivé. Nedojčené dieťa má po 6 mesiaci dostávať zdravú, čerstvú a pestrú stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie po operacii