Je možné stratiť mlieko za pár dní

Silvia    07.08.2019, 14:42

Dobrý deň, Dcérka má 5 mesiacov a posledne dni mam pocit, že strácam mlieko. Dojcim pravidelne každu hodinu a pol / dve, cez noc každé 3 hodiny. Keď bola dcérka par týždňova, mala som u seba laktacnu poradkyňu, takže si myslí, že dojcim správne. Avšak posledné dni je malá na prsníku nervózna, nepočujem ani prehltanie mliečka (najmä cez deň mám tento problém). Odstrekovat mi nikdy nešlo, takže neviem posúdiť, či mám mlieko alebo nie. Počas týchto vysokych teplôt nám pediatricka odporúčala dávať vodičku, max 300 ml denne, lebo si pýtala aj každú pol hodinu papat. Ochutnavame aj jedlo ako uvareny zemiacik, korku chleba a pod. Má veľký apetít, no poslednych 5 dní jej ho neviem úplne uspokojiť. Viete mi poradiť ako opäť naštartovať tvorbu mlieka, pripadne ci je to možné? Vždy som mala veľa mlieka. Ďakujem vopred za odpoveď.

Milá Silvia,

odporúčame vám znova sa skontaktovať s našou poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože, ak bábätko začalo dostávať vodu (najčastejšie sa navyše voda podáva bábätku fľašou) a správa sa pri dojčení tak, ako popisujete, pravdepodobne reaguje na zníženie toku mlieka. Najčastejšou príčinou je, že bábätko sa prestane k prsníku prisávať správnym spôsobom. Správne prisatie je také pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka a bábätko má hlavičku v miernom záklone s bradou v prsníku a noštekom voľným. Je prisaté tak hlboko, že mu nevidieť kútik úst a pery. Od správneho prisatia závisí dobré pitie bábätka. Takéto prisatie znemožňuje používanie cumlíka (a to aj cumlíka na fľaši). V tejto situácii sa dajú urobiť kroky pre to, aby sa to postupne zlepšilo. Zlepšovanie nenastane zo dňa na deň, ale je dôležité začať tieto kroky robiť čo najskôr. Pri jednotlivých krokoch pre zlepšenie situácie je kľúčové byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Pozorne si ho preštudujte a prejdite spoločne s poradkyňou pri dojčení, ktoré kroky začnete používať. Jednou z dôležitých stratégií bude snažiť sa prestať podávať bábätku veľké množstvá vody. Nechajte ho nech sa s vodou hrá a nech sa učí piť z pohárika.

Kľúčovým krokom pre zlepšenie dojčenia teraz je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní a že ostane prisaté dlhšie. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je možné stratiť mlieko za pár dní