Dudlik

Lenka    08.08.2019, 13:58

Dobry den, chtela bych poprosit o nazor ohledne dudliku. Mam 3 mesicniho chlapecka, kojim na pozadani, klidne jsou dny, kdy i patnactkrat za den, maly krasne pribira, vubec neplace, nemame zatim problem. Casto mi ale pres den u kojeni zaspi v naruci, nikdy kojeni neukoncuji, pockam, az sam prestane pit. Kdyz ho ale chci po kojeni spiciho polozit do postylky nebo venku do kocarku, lehce se probere a v polospanku si saje prsty, dokud znovu poradne neusne. Vetsinou to dela opravdu jen par minut, normalne, kdyz je vzhuru, tak prsty necucá. Je lepsi nechat to tak nebo pro tyto pripady dat dudlik? Mohl by ovlivnit kojeni, i kdybychom ho pouzivali jen v tomto pripade? Bojim se, ze si maly na nej zvykne a bude ho chtit porad. Doted jsme zili bez dudliku. Predem dekuji a preji krasny den

Milá Lenko,

potrebu satia bábätka by malo napĺňať dojčenie. Z hľadiska dojčenia je preto dôležité, že bábätku umožňujete sa dojčiť tak často, ako to potrebuje. Je preňho rovnako dôležité nechať ho dojčiť sa tak dlho, ako potrebuje. Uspávanie a udržanie v spánku sú dôležitými súčasťami dojčenia. Mnohé bábätká pri dojčení zaspia, ale precitnú sa, ak sa im vezme možnosť ďalej sať prsník, alebo aj po tom, čo hoci pustia prsník samé, sa preložia mimo matky. Toto nesúvisí len s dojčením, toto vyjadruje zásadnú potrebu bábätka byť vo fyzickom kontakte s matkou. Bábätko v tomto veku dokáže regulovať len asi 20 % telesných funkcií, napríklad aj činnosti srdca, či dýchanie. Z 80 % je teda závislé od toho, že mu tieto funkcie bude regulovať telesný kontakt s matkou. Preto sú bábätká veľmi citlivé na to, ak sa po zaspatí snažíme niekde ich položiť. Potreba používať cumlík vznikla v spoločnosti preto, že chceme, aby bábätká boli príliš skoro „samostatné“ a nenáročné na starostlivosť. Táto situácia však má riešenie, ktoré by pomohlo bábätku udržať sa v spánku bez nutnosti používania cumlíka. V tých časoch, kedy môžete s bábätkom tráviť čas počas spánku aj vy ležaním alebo sedením, nechajte ho vyspať sa prisaté na prsníku popri tom, ako budete aj vy spať alebo odpočívať pri relaxačnej činnosti. Ak viete, že bábätko bude potrebovať spinkať a potrebujete niečo robiť (domáce práce, či potrebujete odísť z domu), ideálnym riešením je naučiť sa používať nosič alebo šatku a nechať bábätko zaspať počas dojčenia popri nosení. Takto nebudete musieť bábätko prekladať po zaspatí mimo vás a pritom budete mať voľné ruky. A keď by potrebovalo sať, nemusí si hľadať pršteky (satie prstov alebo palčeka tiež z hľadiska dojčenia nie je ideálne), bude sa môcť znova prisať a dojčiť sa, kým zasa zaspí. Pozrite si napríklad fotografie vo fotoknihe Aj s deťmi sa to dá od našej poradkyne Veroniky Mihalskej,, aby ste získali predstavu o tom, čo všetko môžete počas dojčenia a nosenia robiť.

Dojčenie a nosenie vám dokáže otvoriť možnosti, ako s bábätkom byť často vonku, s priateľkami, v spoločnosti. Bábätko tohto veku totiž nič viac nepotrebuje, len prsník a matku. Ako bude rásť, bude sa meniť aj jeho spánok a potreby a všetko bude iné. To, čo riešite teraz, nebude problém už o pár týždňov. Ale ten čas, ktorý vám ostáva, kým je vaše bábätko maličké, si môžete práve vďaka noseniu a dojčeniu omnoho lepšie užiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok