Nahradit alebo nenahradit MM ?

Dusana    13.08.2019, 17:23

Dobry den, Cenim si Vasu pracu, a preto budem strucny. Cim nahradit MM, pokial sa rozhodnem odstavit MM pre 11 mesacne dieta, prosim? Hlavne o noc sa jedna. Ak sa chcem vyhnut UM, cim ho upokojit? Cistou vodou? Ochutenou vodou? Doma vyrobenym nemliecnym UM? Zatial ma MM prakticky na poziadanie, ale je to fyzicky nunosne, preto prosim nesudit a netrvat na MM - nevyspat sa takmer cely jeden rok, to da zabrat aj na byvola a hladam sposob ako sa vyspat pri dietatku, cize aby dieta spalo bez toho, aby ziadalo MM prakticky kazde 2 hodiny, niekedy aj castejsie. Takto sa neda pokracovat, a preto musim hladat alternativu. Dieta nema rado jogurty, odmieta ich aj ked je tam namiesana lyzicka (tj 2-3gramy) do 100gramoveho prikrmu (ovci aj kozi). Z kasiciek mam taky dojem, ze ho pobolieva brucho (prakticky akakolvek kasicka instantna). Absencia spanku sa zacian prenasat aj na dieta (nervozita rodicov) a preto povazujem za bezpecnejsie nahradit MM, ale UM sa snazim vyhybat ako droge, nuz lenze.. co s tym nocnym pytanim si MM? Viem, ze je tu kopec podobnych tem, no su mierne odlisne a odpoved sa tam nenasla, zial. Dakujem a prajem pekny letny den. :-)

Milá Dušana,

mnoho žien opisuje vek 9 - 12 mesiacov dieťaťa ako vrchol únavy. Aj preto, že už majú za sebou dlhé obdobie tehotenstva a starostlivosti o maličké dieťa, čo je vyčerpávajúce. A nočná starostlivosť je pochopiteľne vyčerpávajúca.

Nočná starostlivosť sa netýka len toho, akú tekutinu dieťatku dať namiesto dojčenia. Ak je dieťa vo veku 11 mesiacov dobre dojčené cez deň a zároveň cez deň dobre je jedlo, tak by mu v noci stačila vôbec alebo nemusí piť vôbec nič.

Dieťa sa v noci nedojčí preto, že je hladné alebo smädné. A aj vy sa vlastne pýtate, ako ho bez dojčenia upokojiť. Toto je kľúčová otázka a odpoveď na ňu nie je taká jednoduchá. Pretože ukončením dojčenia (hoci len v noci) sa nevytratí potreba dieťaťa pomôcť so zaspatím pri precitnutí.

Ak sa nás ženy pýtajú na to, ako odstaviť dieťa na noc, ich skutočná otázka teda je, ako nahradiť to, čo dojčenie poskytuje na úrovni starostlivosti o bábätko. Matkám v tejto situácii ostávajú dve možnosti – buď nechať bábätko vyplakať alebo uspokojovať túto jeho potrebu inými formami starostlivosti: nosením, hojdaním, prechádzaním sa s bábätkom nájdením iným spôsobov starostlivosti, ktoré vedú k opätovnému zaspatiu bábätka. Mnohé rodiny nakoniec zhodnotia, že toto je omnoho náročnejšie, než ponúknuť v polospánku dieťaťu prsník a spať ďalej.

Dieťa v tejto situácii má skutočne predstavu toho, že po precitnutí potrebuje opätovne zaspať a funkcie, ktoré mu v tomto smere poskytuje dojčenie, nie je ľahké jednoducho nahradiť fľašou, bez ohľadu na to, čo v nej bude.

Dokážeme si predstaviť, že sa musíte cítiť v koncoch a máte potrebu niečo zmeniť, inak nedokážete pokračovať. Pracujeme s množstvom matiek v tejto situácii a často s nimi preciťujeme zúfalstvo, ktoré prežívajú, mnohé z nás sa samé ocitli v podobnej situácii so svojimi vlastnými deťmi. Je o to horšie, že okolie nemá pochopenie pre dojčenie staršieho dieťaťa a pravdepodobne aj z okolia počúvate, že toto všetko je spôsobené tým, že dojčíte.

Hranica únosnosti je nesmierne daná kultúrou a vonkajšími okolnosťami - inými slovami, to, ako sa žena cíti (negatívne pocity voči dojčeniu) je často spôsobované tlakom okolia, aby už konečne odstavila. Prečítajte si napríklad rozprávanie matky o odlišnom prístupe k dojčeniu v jej rodnej Kanade a v Mongolsku, ktoré je známe podporou dojčenia v spoločnosti.

Keby ženu okolie za dojčenie oslavovalo, keby jej každý deň ráno napríklad partner povedal: "Úžasné, že si v noci kojila, ja ťa tak obdivujem, teraz si si ja nášho syna zoberiem a pohrám sa s ním a ty si chod dať sprchu, čítaj si a daj si kávu," tak by sa cítila úplne inak, ako keď jej všetci hovoria, že "už ho dávno mala odstaviť a že ako si to zariadila, tak to teraz má, a nech sa nesťažuje...".

V ženách často vrie zlosť voči dieťaťu práve v konečnom dôsledku preto, že majú pocit, že nenapĺňajú očakávania okolia o tom, aké by ich dieťa malo byť. A skĺznu do toho pocitu, ktorý im vnucujú aj ostatní - že dojčenie tomu dieťaťu už nič nedáva, že sa len tak hrá, že len manipuluje. Ľudia nie sú zvyknutí na dojčené deti a na to, ako sa správajú a aké majú potreby.

Problém je, že v spoločnosti sa dojčenie prezentuje ako nejaké bremeno a pre ženy je to stále ťažšie so stúpajúcim vekom dieťaťa znášať. 

Ak má žena nepríjemné pocity, tak často skočí k rovnakému záveru, ako keď ženu dojčenie napríklad bolí v začiatkoch - prestať dojčiť. Málokto sa spýta:
"Čo by mi pomohlo v iných oblastiach života, aby mi dojčenie bolo príjemnejšie?" 
"Prečo sa takto cítim?"
"Čo presne mi vadí?"
"Kde v tomto celom som vlastne ja?"

Naše odporúčanie pre túto situáciu je hľadať odpovede na tieto otázky s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Nie preto, aby vás presviedčala dojčiť „za každú cenu“ a aby ste museli ďalej znášať únavu, nevyspatosť a neschopnosť venovať sa cez deň dieťatku tak, ako by ste chceli a ako by si ono zaslúžilo preto, že ste vyčerpaná. Ale preto, aby ste mohli prejsť, aké všetky možnosti máte, aby ste sa mohli rozhodnúť. Pretože tak, ako mnohé ženy, aj vy by ste iste radšej pokračovali v dojčení, ak by to nebolo také náročné. Poradiť vám, aké iné možnosti máte, sa však najľahšie deje v osobnom kontakte, po tom, čo s poradkyňou prejdete vašu dennú a nočnú rutinu. Vo všeobecnosti máte niekoľko tipov pre zjednodušenie nočného dojčenia spracované v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Pri osobnom stretnutí s poradkyňou pri dojčení by ste mohli prejsť ešte iné tipy, ktoré by vychádzali z vašej konkrétnej situácie. Vaša emailová adresa naznačuje, že ste možno z Trnavy, ak je to tak, radi sa s Vami stretneme na podporných skupinách dojčenia, ktoré budú pokračovať znova v septembri a v odkaze nájdete už čoskoro zoznam akcií, na ktorých vás radi prívitame. Ak ste z iného mesta, nájdite si tam podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože situáciu, ktorú riešite, rieši mnoho žien a na podporných skupinách budete mať možnosť zdieľať svoje frustrácie a problémy, zažiť povzbudenie, podporu a získať užitočné tipy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nahradit alebo nenahradit MM ?