Vysoký tok, nízky tok ?

Jana    13.08.2019, 17:24

Dobrý deň, mám 11 týždňovú dcéru, kt.sa týždeň dozadu pri dojčení hnevala, plakala, zúrila.Po návšteve LP mi bola odporúčená kvôli zníž.toku mlieka sen.a ben.v dávke 4x3.Po týždni užívania sa mi ale zdá, že mlieko zrazu tečie rýchlo a dcéra odmieta priečnu polohu úplne a pri dojčení poležiačky vykopáva nohy, stále sa prisáva, odsáva, vygrckáva veľké množstvo mliečka počas dojčenia a až po nejakej chvíli dokáže byť prisatá neprerušovane.Mlieko mi z prsníka zo začiatku kvapká samé.Nepouž.fľašu, zavin., ani cumlík.Včera na prechádzke sa pri dojčení v prieč.polohe rozplakala, preložila som ju do ergo mosiča a v tom pila.Dcéra je inak pokojná v priebehu dňa, plače minimálne.V noci sa budí iba 1x./spí každý deň cca od 20:30 do 3.00/Cez deň spí viackrát po 30 minútach. Kojím na požiadanie Mám teda zrazu príliš veľa mlieka?ďakujem za radu.

Milá Jana,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení, ktorá sa s vami stretla minulý týždeň. Mali by ste spoločne prejsť všetky kroky, ktoré ste s poradkyňou pri dojčení prešli, pretože zvyšovanie tvorby mlieka pravdepodobne nebolo jediným krokom, ktorý treba v tejto situácii urobiť. S

poločne s poradkyňou by ste sa aj teraz mali pozrieť na pitie bábätka a jeho správanie sa počas dojčenia. Z toho, čo píšete, sa zdá, že dcérka sa naďalej pri dojčení hnevá a dojčenie je naďalej potrebné zlepšovať.

Zvýšenie tvorby mlieka totiž často v tejto situácii nie je krokom, ktorý situáciu zlepší zo dňa na deň a niekedy trvá dlhšie, kým začnete pozorovať, že bábätko sa začína dojčiť spokojnejšie. A navyše len zvýšenie tvorby mlieka nestačí, je potrebné v synergii s ním pracovať na ostatných krokoch zlepšovania dojčenia. To, že pozorujete, že vám mlieko začína samé vytekať, je dobrý znak, ale správanie bábätka sa môže zlepšiť aj neskôr. Ak by bábätko reagovalo na prílišný tok mlieka, pravdepodobne by sa nesprávalo podobne ako dovtedy, kým reagovalo na znížený tok mlieka a navyše prílišný tok mlieka je možné korigovať správnym prisatím bábätka.

Do času, kým nebude dojčenie úplne bezproblémové, vám odporúčame ostať v kontakte s poradkyňou pri dojčení, pretože budete potrebovať odporúčania cielené na to, ako sa momentálne situácia vyvíja, presne ako sa to deje teraz. Kým sa stretnete s poradkyňou pri dojčení, dojčite dieťatko v tej polohe, v ktorej je ono ochotné sa prisať a dojčiť sa. Je dobrý nápad spojiť dojčenie s nosením alebo hojdaním na rukách. Tieto a ďalšie tipy by ste mali prejsť spolu s poradkyňou, vo všeobecnosti o nich hovorí tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vysoký tok, nízky tok ?