Nehojící trhlina po kousnutí na bradavce

Aneta Pokorná    18.08.2019, 23:21

Dobrý den, kojím skoro ročního syna a zhruba před třemi týdny mne kousl tak, že se mi udělala malá ranka, která se vůbec nechce zahojit, řekla bych, že i hnisa. Respektive ona se zatáhne třeba v noci, když nekojim třeba 4h, jenže vlivem sání dítěte znovu praskne. Kojení je hodně bolestivé. Stříkání to pravidelně lihovou desinfekcí, potom Hemagel a přidala jsem antimykotikum s mykonazolem. Jsem nešťastná, nechci přestat kojit, ale mám pocit, že se ta rána nikdy nezahojí. Mluvila jsem i se svojí LP a ta mi říkala, že se to může hojit i měsíc. Předem děkuji Pokorná

Milá Aneta,

takúto trhlinu na bradavke je možné vyliečiť a aj odstrániť bolesť. Ako prvý krok by bolo dobré, aby ste si aj pri takomto väčšom dieťatku začali teraz počas bolestí dávať pozor na prisatie - prisuňte si telíčko dieťatka viac k sebe. A aj počas noci sa zamerajte na to, aby vaša vzájomná poloha pri dojčení bola dobrá.

Na liečbu tejto trhlinky zvykne pomerne dobre fungovať kombinácia genciánovej violete s olivovým olejom, prípadne s pridaním medicínskeho medu: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Žiaden z týchto prostriedkov na liečbu nie je potrebné zmývať pred dojčením. Okrem toho vynechajte prostriedky, ktoré ste doposiaľ na vyliečenie používali, nedávajte si lieh na dezinfekciu, nie je to potrebné a nepomáha to hojeniu.

Zároveň, vždy keď sa dá, nechajte bradavku na vzduchu, aby sa podporilo hojenie.

Nevynechávajte dojčenie z tohto prsníka s rankou, lebo pri vynechávaní dojčenia sa môže tvorba mlieka ešte viac znížiť a to môže spomaľovať hojenie.

Okrem toho odstráňte možné príčiny, pre ktoré sa toto stalo. Hoci hovoríte o "hryzení", väčšinou takéto ranky a trhlinky vznikajú v dôsledku zníženej tvorby mlieka a zhoršeného prisatia a pri niektorom z prisatí sa dané miesto "natrhne" a toto človek pociťuje ako uhryznutie: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/hryzenie/

Medzi možné príčiny zhoršeného prisatia patrí okrem iné:

- používanie slamky, "zázračných hrnčekov" (netečúcich pohárikov, pohárikom s rozličnými náustkami), fľašky (akékoľvek druhy), kapsičiek (ktoré dieťa cucá), atď. 

- cumlik (hoci doteraz nerobil problém)

Odstráňte možné príčiny zníženia tvorby mlieka ako napríklad užívanie hormonálnej antikoncepcie, antihistaminík (liekov na alergiu) a podobne.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nehojící trhlina po kousnutí na bradavce