Atb u dojčiacej matky

Janka    19.08.2019, 21:57

Dobrý den:) Uzivam atb Xorimax 500 kvoli zapalu prsnika. Babatko ma 1 mesiac a je naďalej plne dojcene. Uzivam aj paralen kvoli znižovaniu teploty (1x3). Je potrebné pre bábätko dodávať probiotika ci stačia tie z materskeho mlieka? Ďakujem, Janka.

Milá Janka,

z hľadiska dojčenia je pri tejto liečbe dôležité pokračovať v dojčení a ak je to možné, nechať stav zlepšovať aj horúčkou, teda lieky na teplotu užívajte len v prípade, že nemáte možnosť pomoci od rodiny a nezvládate sa v tomto stave starať o bábätko. Horúčka je dôležitou časťou liečby zápalu prsníka. Vaše bábätko neužíva lieky spolu s vami, jeden z dôvodov, pre ktorý je bezpečnejšie pokračovať v dojčení, je aj to, že z antibiotík, ktoré užívate, do materského mlieka prechádzajú stopové, zanedbateľné množstvá. Materské mlieko vždy obsahuje probiotiká ako aj mnohé ďalšie látky, ktoré nielenže pomáhajú pri obnove črevnej flóry, ale aj sliznice čreva. Táto situácia nie je dôvodom na podávanie probiotík dieťaťu, nehovoriac o tom, že ani keby antibiotiká užívalo samotné dieťa, tak ak je dojčené, nepotrebuje probiotiká, pretože ich dostáva priamo v materskom mlieku.

Situácia so zápalom prsníka najčastejšie súvisí s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníka a ak sa to nedeje, často sa začne v nejakej časti prsníka hromadiť mlieko, ktoré sa neodoberá pri dojčení a môže sa stať, že toto je príčina zablokovaného mliekovodu alebo zápalu prsníka. Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Prečítajte si tiež tipy z tejto odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Atb u dojčiacej matky