Darované mlíčko

Sylvie    22.08.2019, 16:34

Dobrý den, mám adoptované děťátko. Snažím se rozkojit, mlíčko už mám, ale ne dost, tak dokrmuji dárcovským mlíčkem přes cévku u prsa asi od 8 žen, které nás podporují. Jsem jim velmi vděčná. Nevadí, že se točí tolik mlíček, prosím? A malý má v krčku streptokoka. Dostal penicilin. Některé maminky nechaly očkovat, nemůže se dostat bacil do odsávaného mlíčka, po očkování, nebo kdyby jiné miminko mělo streptokoka? Už jsem bombardovaná tím, že to je z darovaného mlíčka ať dávám umělé. Cítím, že ne, jen to nedokáži vysvětlit. Děkuji velmi za odpovědi. Sylva

Milá Sylvie,

je veľmi smutné, že ak sa snažíte pre svoje dieťatko urobiť po jeho ťažkom začiatku neskutočne obetavý čin toho, že ste mu poskytli rodinu a dojčením pomáhate rozvinúť jeho dôveru v lásku a vzťah, okolie je schopné toto podkopávať. Je obdivuhodné, že 8 žien bábätku pomáha vyhnúť sa rizikám použitia umelej núdzovej náhradnej výživy, ktorej používanie sa spája s rôznymi rizikami.

Vaša situácia je odrazom toho, ako neetický marketing umelej výživy mení predstavy spoločnosti o dojčení a materskom mlieku. Dojčenie nemá viac ako slovnú podporu a aj to len v prípade dojčenia malého bábätka a v prípade, že sa nič iné nedeje. Akonáhle existuje nejaký náznak problému, dojčenie je okamžite vinné za všetko a umelé mlieko je vždy považované za bezpečné, hoci opak je pravdou. Dojčiaca matka môže počas dojčenia absolvovať očkovanie. Akým mechanizmom by mohlo dostať vaše dieťatko streptokokovú infekciu z darcovského materského mlieka? Očkovanie proti pneumokokom navyše nie je očkovanie živou vakcínou. Vaše bábätko má dostávať darcovské materské mlieko a to o to viac, že samo je teraz choré a potrebuje užívať antibiotiká. S každou dávkou vášho a darcovského materského mlieka získava viac než 700 kmeňov probiotických baktérií, niečo takto cenné nemá šancu získať zo žiadnych komerčne dostupných probiotík. Dojčenie je skutočne vždy vinné zo všetkého. Ľudia vôbec neuvažujú o tom, že umelé mlieko vzniká zmiešaním množstva dávok odsatého kravského mlieka od rôznych kráv. Ak vznikne postačujúca dávka darcovského materského mlieka zmiešaním mlieka od ôsmych žien, zrazu je lepšie umelé mlieko? Mlieko úplne iného živočíšneho druhu, ktoré by malo byť používané iba ako núdzová náhradná výživa? Robíte pre svoje dieťatko maximum a je úžasné, že sa vám podarilo ho dojčiť a dokrmovať darcovským materským mliekom. Budeme radi, ak nám neskôr spíšete svoj príbeh a zašlete ho na dojcenie@mamila.sk pre povzbudenie ostatných matiek. Nenechajte sa odradiť, pokračujte v tom, čo robíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Darované mlíčko