Dieťa v roku nechce piť vodičku a príkrmy papá veľmi slabo

Monika    23.08.2019, 18:21

Dobrý deň! Prosím Vás, ako konkrétne naučiť ročné dieťa piť z pohárika a akceptovať príkrmy bez boja? Vypľúva vodu, odmieta priložiť pohárik k perám alebo sa rozkašle, samo si skoro nikdy nepýta (ak hej, tak keď niekto pije, tak zo zvedavosti a len namočí pery alebo vylieva skôr na seba a vedľa seba), ja ponúkam cca 3-krát denne aspoň. Skúšala som aj ponúkať vo vani, no tam ju bavia najmä hračky a sprchové gély, aj tréningové a náustkové poháriky, hoci ich neodporúčate, no nevypije ani z nich skoro nič a je to frustrujúce, lebo je všetko mokré a ešte sa k tomu dcéra akoby dusila, ak to už do nej nalejem, čo nie je príjemné vidieť. Ciká z mlieka veľmi dobre napriek dlhodobému štrajku, ale zvládanému s pomocou LP. Príkrmy sú tiež boj, čítala som vaše predošlé rady o príkrmoch a problémoch s nimi, no nefunguje nám to veľmi, lyžičkou ju "štopem" zvyčajne pri detských pesničkách s videom, čo mi už aj lezie na nervy, lebo musia byť 2-3 tie isté pesničky, aby bola vôbec ochotná obsedieť a prijať lyžičku, alebo skúšam BLW - nechám dcéru rozmrviť a rozhádzať jedlo po zemi a po sebe ako hračku a možno jednu omrvinku ochutnať, ak vôbec. Doktorka tvrdí, že prospieva veľmi dobre, je zdravá a nechcela zatiaľ brať krv na anémiu. LP radia len trpezlivosť a skúšať, no neviem, či mám zrušiť papanie pri pesničkách alebo robiť aspoň to, čo funguje... Vďaka!

Milá Monika,

vaša situácia je veľmi náročná, ako je vidieť z otázok, ktoré nám posielate. Napriek tomu sa vám však darí zvládať to, aby dieťatko získavalo dostatok potravy, pretože aj pred dvoma mesiacmi ste písali, že dobre priberá, prospieva a dostatočne ciká a kaká. To znamená, že z tohto pohľadu nie je čoho sa obávať. Ročné dieťa sa takto ohľadom príkrmov a vodičky správa bežne a nebol by dôvod na obavu, ak by ste sa mali istotu, že sa nadojčí. To pri dlhotrvajúcom štrajku je vždy predmetom obáv a hoci posledné týždne vás môžu ubezpečovať, že dieťatko nakoniec získava dostatok materského mlieka, je pochopiteľné, že máte obavy. Preto je dôležité, že ste v kontakte so svojimi laktačnými poradkyňami, od ktorých budete získavať podporu a povzbudenie. Dojčenie sa pravdepodobne postupne zlepšuje, tak ako ste písali naposledy, takže dcérka sa bude dojčiť a bude naďalej získavať dostatok materského mlieka. Z príkrmov sa zamerajte na kalorické príkrmy, aby aj z toho menšieho množstva jedla, získala dcérka kalórie a výživu. Na vodičke vôbec nemusíte trvať, dokiaľ bábätko ciká číry alebo žltkastý moč, je všetko v poriadku. Bola by škoda ohroziť pokrok, ktorý ste v dojčení urobili, používaním tréningových pohárikov, ich riziko zvlášť vo vašej situácii nie je dobré podceňovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa v roku nechce piť vodičku a príkrmy papá veľmi slabo