Mastitida

Kristina    25.08.2019, 08:39

Dobry den, chcela by som sa opytat ako dlho mozu pretrvavat teploty pri zapale prsnikov? Zacala sa mi v nedelu v jednom prsniku-okamzite nasadenie antibiotik,teplota klesla no vo stvrtok este horsie prepuknutie v druhom prsniku sprevadzane vysokymi teplotami, ktore pretrvavaju do teraz -vo stvrtok mi aj zmenili ATB. A moze teplota ovplyvnit tvorbu alebo kvalitu mliecka? Dakujem velmi pekne za pomoc a radu.

Milá Kristína,

situácie s bolestivými prsníkmi sa často riešia nesprávne. Príčinou vzniku zápalu prsníka (resp. zablokovaného mliekovodu) je nerovnomerné odoberanie mlieka z prsníka, čo spôsobuje, že v niektorej časti prsníka mlieko nedokáže odísť pri dojčení von a po tom, čo sa zahustí, vytvorí hrču. Pre riešenie tejto situácie sa často zvýši telesná teplota a postihnuté miesto môže byť červené, bolestivé. Riešením tejto situácie je zlepšenie prisatia bábätka, pretože to je príčinou toho, prečo bábätko pri dojčení nevyprázdňuje prsník rovnomerne. Preto vám odporúčame stretnutie s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Antibiotiká nie sú vo väčšine prípadov potrebné. A to ani v prípade, že matke sa zvýši telesná teplota a má horúčku. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín, tak ako sa to stalo pri prvom probléme a na druhom prsníku v čase, keď ste nám písali, ešte zdá sa neprešlo 48 hodín od zhoršenia situácie a je možné, že medzičasom sa situácia už zlepšuje. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba. Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú. Ak to tak nie je, môže mať zmysel užívať antibiotiká.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- zlepšiť v kontakte s poradkyňou pri dojčení dojčenie

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Tento bod je dôležité prejsť s poradkyňou pri dojčení osobne, pretože je možné, že vysoké horúčky môžu mať potenciál znížiť tvorbu mlieka, navyše vznik tejto situácie je spojený s nesprávnym prisatím bábätka, preto je určite potrebné vyhodnotiť príjem mlieka zo strany bábätka a pomôcť zlepšiť dojčenie.

Okrem toho pre zlepšenie momentálnej situácie môžete urobiť ešte tieto kroky:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok